Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311673    
Honlapkeszites

Netre kerülnek a ritkaságok

Úgy tûnik, a nagykanizsai Pintér István Surd-Kanizsa dombháttal kapcsolatos tervei egyik önkormányzatot sem lelkesítik annyira, hogy meg is valósítsák azt. Az idõs ember most egy könyvben mutatja be a terület jeles, kuriózumnak számító fáit. A könyvet elektronikus formában a Halis István Városi Könyvtár által mûködtetett kistérségi honlapra, a www.nagykar.hu-ra töltik fel.


Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Pintér István azon fáradozik, hogy tizenhat zalai és somogyi település közösen jelölje ki és gondozza azokat a túraútvonalakat, amelyeket összefoglaló néven Surd-Kanizsa Dombhátnak hívnának. Az idõs bácsi három erdésznek, Metzl Kamillnak, Pagony Károlynak, valamint Véghely Ferencnek szeretne emléket állítani a túraútvonalakkal, amelyek a térség természeti értékeit mutatnák be. Három turistautat szeretne kialakíttatni: az egyik Surdtól Beleznán és Õrtiloson át Zákányig, a másik Liszótól Ágneslakon és Gágyon át Csurgónagymartonig húzódna a harmadik Nagykanizsától indulna, s Magasdpuszta, Pogányszentpéter, Szentpáli, a Sukorodi erdõ, Iharosberény és Iharos természeti értékeit mutatná be. Az útvonalak kijelölése révén olyan látványosságokat lehetne a széles nyilvánossággal megismertetni, mint az iharosberényi park több mint ötméteres kerületû himalájai cédrusa, vagy a majdnem hétszáz centiméteres törzsû mammutfenyõ és az Amur-menti parásfa, amelynek magjait a legenda szerint Pagony Károly fõerdész oroszországi hadifogságából hozott haza a kabátjába varrva.

Az ötlet megvalósítására azonban eddig még egyik önkormányzat sem mutatott túl sok hajlandóságot. Pintér István most a térség jeles fáit összegyûjtötte egy tanulmányba, köztük az elõbb említett példányokat.

– Már tavaly megkezdtem a kanizsai dombhát jeles fáinak összegyûjtését – mondta a betegsége miatt tolókocsiba kényszerülõ idõs ember. – A túraútvonal természeti értékeit több kötetben foglaltam össze, a térség értékes fáit bemutató tanulmányom e sorozat újabb eleme. Csak néhány példát említek, a surdi szelídgesztenyés egyik példányának 730 centiméter a körmérete, ám hasonló „óriás” fák vannak Somogybükkösdön. Találhatók monumentális szilfák is, nem beszélve a zákányi egzótaerdõrõl. Miklósfán pedig egy hatalmas kocsányos tölgy áll.

Pintér István könyve rengeteg színes fotóval illusztrált, épp ezért irdatlan pénzbe kerülne a kiadása. Ám fontos, hogy a vidék természeti értékeit megismerni kívánók hozzáférjenek ehhez a monumentális ismeretanyaghoz, ezért Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója, a Czupi Kiadó tulajdonosa sietett a szerzõ segítségére: a tanulmányt feltöltik az internetre, amely így mindenki számára elérhetõvé lesz a www.nagykar.hu honlapon.

Horváth Attila2007-10-05 10:04:47


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül