Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314907    
Honlapkeszites

EU-kampány az SZDSZ-nél
Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Keszthely lesz az SZDSZ EP- kampányrendezvényeinek fõ helyszíne. A kopogtatócédulák kiküldése a héten megtörténik, Magyarország egy választókörzetnek minõsül bárki, bárhonnan leadhatja, elküldheti ajánlószelvényét a szabaddemokraták Zrínyi utcai irodájába, vagy postai úton Budapestre, az SZDSZ központjába – jelentette be az EP kampányról tartott sajtótájékoztatóján Röst János és Halász Gyula önkormányzati képviselõ.

Röst János elöljáróban tájékoztatót adott az Európai Parlament jelentõségérõl:
– Az EU-nak öt évvel ezelõtt, 2004-ben lettünk a tagja. Az Európai Parlamentbe akkor 24 fõt tudott delegálni Magyarország, ebbõl két fõ SZDSZ-es képviselõ. Az EP-ben a három legnagyobb csoportosulást az Európai Néppárt alkotja 277 fõvel. A következõ a Szocialista frakció 218 fõvel, a harmadik a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége Európáért – ahol az SZDSZ képviselõi ülnek –, 106 fõvel. A döntéshozás a bent ülõ frakció szavazatától függ, a munkában nem országonként vesznek részt a képviselõk, hanem a pártfrakció tagjaiként.

Az EP története 1952-tõl kezdõdött, majd késõbb alakult át a mai formációjára. A képviselõik száma idõközben ugyan megnövekedett, de a mostani választáskor vissza fog állni. A magyar részvétel a huszonnégy fõrõl huszonkettõre csökken. A huszonhét tagállamból közel ötszázmillió választópolgár járul majd urnákhoz Európa csaknem valamennyi országában. Nem mindegy, hogy kik képviselik Magyarországot az EP-ben, melyik frakciókhoz csatlakoznak, és ezek a frakciók milyen lobbytevékenységet tudnak végezni. Ezért tartják fontosnak, hogy a szabaddemokraták jelöltjei bekerüljenek az EP-be, és lehetõleg ugyanazzal a két fõvel, mint az elõzõ választáskor. A párt akkori szereplése a kétszázharminchétezer szavazattal 7,77 százalékos volt. Mostani várakozásaikban is két fõ szerepel. Vélhetõleg a szavazók részvétele kevesebb lesz, de bizakodnak benne, hogy a megcélzott kétszázezer szavazat a két mandátumhoz elég lesz.
Halász Gyula a zalai aktualitásokat ismertette. Megemlítette azoknak a nevét, akik reprezentálják az SZDSZ-t. A listát a külügyekkel foglalkozó Szent-Iványi István, az egészségügyi és szociális kérdésekkel foglalkozó Béki Gabriella, valamint Demszky Gábor, Budapest fõpolgármestere vezeti. Az EP csapatának tagja lesz Konrád György nemzetközi hírû író is. Az SZDSZ kampányának fõ témakörei a gazdaság, a pénzügy, a külügy és a vidékfejlesztés. A zalai programot ennek alapján állították össze, amelyben Csillag István és Kóka János gazdasági témákból tart konzultációt. Szent-Iványi Istvánt is várják Zalába, õ elsõsorban a külügy és az Európai Uniós csatlakozások témájában tart elõadást, ami különös aktualitást jelent Zalában, hiszen küszöbön van Horvátország EU-s csatlakozása, illetve NATO-tagsága. Várják még Bálint gazdát, Szalay- Berzeviczy Attilát és Simonyi András volt washingtoni nagykövetet. Konrád György pedig író-olvasó találkozót tart a kampány során.
B.E.


2009-04-07 14:34:45


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül