Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396650    
Honlapkeszites

Az NGM ellenõrizni fogja, hogy a kereskedõk csökkentik-e a sertéshús árát

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenõrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövõre, és ha szükséges, intézkedni fog - mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.


A jövõ évi adócsökkentések egyikeként a sertés tõkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, az adóintézkedésnek pedig csak akkor van értelme, ha az így kiesõ, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedõknél, hanem a fogyasztóknál marad - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.
Megjegyezte, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedõket. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedõk "lenyelik" annak hozadékát, a tárca intézkedni fog. "Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedõket megfelelõ módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést" - mondta.
A helyettes államtitkár megerõsítette, hogy az szja 1 százalékpontos csökkentése jövõre az elsõ lépés az adókulcs egyszámjegyûvé tételéhez, és 120 milliárd forintos költségvetési bevételkieséssel jár.
A bankadó csökkentésérõl pedig azt mondta, nincs nézeteltérés a kormány és az Magyar Nemzeti Bank között a kérdésben. A jegybank jogosan várja el, hogy a bankok a kedvezményért cserébe felpörgessék a hitelezést. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásban vállaltak alapján azonban a kormánynak külön feltétel nélkül kellett csökkentenie a bankadót, de a kérdésben egyetért az MNB-vel - tette hozzá.

 

MTI - Kanizsa2015-05-12 07:25:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül