Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399067    
Honlapkeszites

Teleki: Felszámolni a dolgozói szegénységet!

- A munkavállalókat érdemben meg kell becsülni, a dolgozni akaróknak pedig foglalkoztatási esélyt kell adni – ezt jelentette ki sajtótájékoztatóján Teleki László.


A Magyar Szocialista Párt országgyûlési képviselõje elöljáróban leszögezte: a jövõ Magyarországát a munka és a tudás kell, hogy összefogja.
- Ha ezek nincsenek támogatva, nem lesz, aki adót fizessen és megteremtse a nyugdíjra valót – szögezte le Teleki László. Azt is, hogy a tudásalapú társadalmat a szakképzésen keresztül kell megteremteni.
Mint elmondta, pár nap múlva május elseje, aminek a dolgozókról, a munkásokról kellene szólnia. Azonban a politikus szerint azt a tendenciát látni most, ami a dolgozói szegénységét megjeleníti.
- A jelenlegi kormány hat éve ez ellen nem tesz semmi – állította. Hangot adott annak is, fontosnak tartja azt, hogy a dolgozók „vívjanak” ki olyan „helyzeteket”, amik jóvoltából a munkakörülményeik javulnának, illetve a bérük „rendezõdne”.
Majd áttért a korkedvezményes-és korengedményes nyugdíj kérdésére.
- Mindkettõnél azt lehet megállapítani, e tekintetben a kormány nem akar semmit tenni. Mi, szocialisták, fontosnak tartjuk, azok a férfiak is mehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba, akik megszerezték az említett jogviszony – fogalmazott a honatya. Elmondása szerint stadionépítés helyett a szolgálati nyugdíjat kellene visszaállítania a kormányzatnak, egyúttal „rendbehoznia” a korengedményes nyugdíjat.
- A munka ünnepét ennek folytán nem igazán tuduk ünnepelni. Ugyanis a jelenlegi kormányzat kiszorította az ünneplést az emberek életébõl, mivel megosztotta a társadalmat. A szerint, ki jobb vagy baloldali. A Fidesz ellenségnek tekinti az ellenzéket. Pedig nem ellenségei vagyunk, hanem ellenfelei. Ez május elsején is elõkerül, tekintve, mást gondolunk magáról a május elsejérõl is – így Teleki László.
Kiemelte azt is, vissza kellene állítani a szakszervezeteket, több bért kellene biztosítani a munkavállalóknak, az alapvetõ élelmiszerek Áfá-jának csökkentését kell, hogy bejelentse minél hamarabb a kormány.
- A dolgozói szegények nem tudnak egyik napról a másikra megélni, hiába dolgoznak – mondta az országgyûlési képviselõ.
A szakképzés átalakítása kapcsán arról beszélt, ugyan vannak jó pontjai a törvénytervezetnek, amit az ellenzéknek is támogatnia lehetne. Ám egy szakma megszerzésének 21 évrõl 25 évre való kitolása nem helyén való, hisz így csak egy szakmát kapnának kézbe, a több helyett.
- Több szakma pedig több pénzt hozna a családoknak – mondta Teleki László.
A felsõoktatás kapcsán annak adott hangot, hogy „csak a gazdag emberek gyerekei jutnak be a felsõoktatásba. A szegény gyerekeknek meg csak az ösztöndíj marad”.
- A felsõoktatási törvényt, a szakképzési rendszert és a foglalkoztatási rendszert szinkronba kellene hozni – közölte. Azt is, hogy a külföldre való kivándorlást sem tudta megállítani a kormány.
- Felszólítom a kormányzatot, hogy tegyen meg mindent azért, hogy itt tartsa a fiatalokat – zárta mondanivalóját a szocialisták országgyûlési képviselõje.

Kanizsa
 2015-04-30 06:24:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül