Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414964    
Honlapkeszites

Zombor: napokon belül vitára bocsátják az új alapellátási törvényt

A háziorvosi tevékenység mentesítését a helyi iparûzési adó alól, a szakorvosi vizsgával rendelkezõ háziorvosok szakorvosként is történõ finanszírozását, illetve az alapellátási szerzõdések egységesítését a háziorvosok és védõnõk esetében is tartalmazza az új alapellátási törvény tervezete, amelyet napokon belül társadalmi egyeztetésre bocsátanak - mondta Zombor Gábor szombaton egy zalakarosi konferencián.


Az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkára az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) ülésén közölte: napokon belül lezárul a közigazgatási egyeztetés, ezt követõen bocsátják társadalmi vitára az új önálló jogszabály tervezetét, amelyet a tervek szerint május 6-án terjesztenek a kormány elé.
Az államtitkár beszélt arról, hogy az idén az egészségügyi alapellátás számára biztosított plusz 10 milliárd forint mellett a jövõ évi költségvetési tervezetben is szerepel 10 milliárd forint erre a célra, de a szándék az, hogy 2017-ben, majd 2018-ban is biztosítsák ezt a többletforrást.
Zombor Gábor kifejtette: a jogszabály nem kíván változtatni a fenntartón, vagyis az egészségügyi alapellátás továbbra is a helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozik majd, de a háziorvosok és a praxisok nagyobb védelme érdekében az önkormányzatok esetleges változtatási szándékai ellen jogi védelmet építenének be a jogszabályba.
"Semmiféle államosításról, állami kézbe vételrõl nincs szó, nem merült fel az, hogy a jelenlegi vállalkozói struktúrát megváltoztassuk" - mondta, kiegészítve ezt azzal, hogy a jogszabály az orvosra és a védõnõre bízza, milyen jogviszonyban kíván dolgozni.
Szeretnék megerõsíteni az alapellátásnak a megelõzésekben és a szûrésekben játszott szerepét, s ezt a "rendszerszintû programot" a fogászati alapellátásban indítanák el egy, a teljes lakosságra kiterjedõ szûrõprogrammal, amelyhez a plusz forrást is biztosítanák.
Zombor Gábor kitért arra, hogy a törvényjavaslat szerint az egyéb szakképzettséggel rendelkezõ háziorvosokkal, kérésük alapján az egészségbiztosító a jövõben köteles finanszírozási szerzõdést kötni, és ugyanolyan jogosítványokat kapnának, mint egy szakellátó. Azt is kezdeményezik, hogy a korábbi ötletet megvalósítva - szakmai és pénzügyi érdekvédelmet biztosító - kollegiális szakmai vezetõi szinteket alakítsanak ki az alapellátásban, és ezért plusz juttatásban részesüljenek a vezetõk.
Az államtitkár utalt arra, hogy a védõnõk az egységes feladatellátási szerzõdés és a jogviszonyuk szabad megválasztása mellett központi szerepet kapnának a gyermekorvosokkal karöltve végzett tevékenységben. Nagyobb szerepet adnának a foglalkozás-egészségügynek is, mégpedig a prevenciós programokban való fokozottabb részvétel biztosításával.
A hallgatóság - háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védõnõk szakmai szervezeteinek képviselõi - nagy tetszéssel fogadták Zombor Gábor bejelentését, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok számára mentességet javasolnak az iparûzési adó alól. Az államtitkár jelezte azonban azt is, hogy ebben a legnehezebb elõrelépni, mert a gazdasági tárca legfeljebb a helyi önkormányzatokra bízná, adómentességet adnak-e.
Kitért arra is, hogy a korábbinál hatékonyabb ösztönzõ rendszert kell kialakítani a finanszírozásban. Elképzeléseik szerint a háziorvosok beutalásai után évrõl évre számított költségbõl adódó megtakarítás egy részét visszakapnák fejlesztésekre, de csak ha az adott körzet egészségügyi mutatói nem romlanak "látványosan". Ezt az elképzelést a járóbetegek szakellátására is szeretnék kiterjeszteni - említette az államtitkár.
Zombor Gábor arról is szólt, hogy a háziorvosi praxisjog megszerzéséhez a patikusokéhoz hasonló hiteltámogatási rendszert szeretnének biztosítani. Új elem, hogy az egészségbiztosítótól származó finanszírozási összeget a praxis megvásárlására vagy annak fedezeteként is fel lehet majd használni. A rendelõt pedig térítésmentesen és bérleti díj fizetése nélkül kell majd az önkormányzatoknak a háziorvosok számára biztosítani - fûzte még hozzá.
Az egyes szakmai, érdekképviseleti szervezetek nevében hozzászólók közül Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egyebek közt arról beszélt, hogy "korszakos jelentõségû" lenne az iparûzési adó alóli mentesség biztosítása. Mint mondta: több mint 20 éve harcolnak ezért, de még nem tudták megértetni a döntéshozókkal, hogy "közpénz újraadóztatásáról van szó".
Kitért arra is, hogy a biztonságos közellátás és a tulajdonhoz való jog érdekében is foglalkozni kell a háziorvosi praxisok fokozott védelmével, ezt a vagyonát kényszerbõl ne veszíthesse el a tulajdonosa.
Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnöke úgy fogalmazott: a megerõsítés, a hatékonyság növelése érdekében a praxisbevételeket jelentõsen emelni kell. Nem elég egy rendelõben egy háziorvos és egy nõvér, bõvíteni kell a foglalkoztatottak körét, például olyan alkalmazottal, aki az adminisztratív tevékenységet végzi.
Szükségesnek tartotta a gyors, helyi diagnosztikai rendszerek biztosítását a háziorvosoknál, ezzel ugyanis tehermentesítenék a szakrendelõket is. Hangsúlyozta továbbá: a leghatékonyabb prevenció a háziorvosok kezében van, ehhez pedig szükséges lenne prevenciós nõvérek foglalkozatására is.
"Bennünket nem ösztönözni kell, hanem meg kell fizetni", az államnak rendeznie kell a háziorvosok felé fennálló tartozásait, amire eddig csak egyszer volt példa. A kórházakkal szemben a háziorvosok ugyanis nem halmozhatnak fel tartozásokat, azokat maguk fedezik más forrásokból, mert nem veszélyeztethetik a betegellátást - fogalmazott Selmeczi Kamill.

 

MTI - Kanizsa2015-04-25 15:44:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül