Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311923    
Honlapkeszites

Miklósfai Borverseny

Szombat délután lezajlott a Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör idei borversenye.


A Páli Lajos vezette 11 fõs zsûri már délután megkezdte a beérkezett borminták értékelését. Három bizottság pontozta a 41 gazda (ebbõl 27 Kertbarát Kör tag) által beküldött 90 bormintát. Ebbõl 72 fehér, 10 vörös, 5 rosé és 3 siller kategóriában került minõsítésre – írja blogjában Imrei Ferenc.
Amíg a zsûri munkálkodott, addig a nagyteremben kvaterkáztak a gazdák pogácsa és boraik társaságában. A konyhában viszont miklósfai menyecskék szorgoskodtak az esti répavacsora és a rétesek elkészítésével.
Végre a technikában is sikerült elõrelépni, mert jó lett a hangosítás és a helyszínen kerültek kinyomtatásra a Turi István tervezte oklevelek is.
A zsûri a legmagasabb pontszámú borok közül visszakóstolással döntötte el a legeslegjobbakat, majd a már hagyománnyá vált miklósfai répaleves és rétesek elfogyasztása következett. Major Lajos harmonika játéka közben kiértékelték az idei felhozatalt.
A miklósfai asszonyok paradicsomos, húsos-babos kerekrépa levesét minden vendégünk megízlelhette, majd ez után a Miklósfai Szirének operett dalokkal szórakoztatták a közönséget. Izgalommal léptek fel, mert ebben a mûfajban most szerepeltek elõször, de olyan remek hangulatot varázsoltak pergõ ritmusú számaikkal, hogy még vissza is tapsolták õket.
Az ünnepélyes eredményhirdetéshez bevonult a zömében "Da Bibere" Zalai Borlovagrendi tagokból álló zsûri. Páli Lajos elnök értékelése után még az egyes bizottságok vezetõi is tanácsokkal látták el a boros gazdákat.
Röviden összefoglalva, kaptunk dicséretet és jó tanácsot egyaránt!
Páli Lajos kiemelte: szeretnek hozzánk jönni a jó közösségi szellemért és Kotnyek István és Bakonyi Karcsi bácsi emlékének tisztelegni.
"A tavalyi kritikus év után is jó borok kerültek a pohárba. Kicsit tartottak a durva, vad savaktól, de kellemesen csalódtak. Sajnos manapság ritkán lehet találkozni rizlingszilvánival, királyleánykával, de itt nagyon szépek voltak, csakúgy, mint az olaszrizlingek. Nagyon sokat fejlõdtek szakmailag és szorgalomban a gazdák az utóbbi évtized alatt, ha ilyen év után is szép borok készültek. Ez a borászok gondosságát dicséri."
Kritikaként, kívánságként hangzott el: több hölgyet szeretnének látni a versenyen, úgy mint régen!
Somogyi András, a második bizottság vezetõje kiemelte, kiváló ezerfürtûek és királyleánykák kerültek hozzájuk, a chardonnay fajták gyengébbek voltak, csakúgy, mint a vörösek, amiknek a tavalyi év nem kedvezett.
Németh Csaba a harmadik bizottság vezetõjeként mindig mond valami biztatót, "magvasat". A zsûri munkájáról csak annyit, "más feleségét, borát bírálni mindig bátorság kell!" Az eredmények magukért beszélnek, mivel alig akadt okleveles bor. Kérte a helyieket, többen jöjjünk el, hiszen itt jó a bor, jó az étek és jó a nóta.
Ezt a hagyományt nekünk továbbra is ápolnunk kell!
Következzenek az eredmények:
 

Fehér bor kategóriában:
 

21 arany
23 ezüst
22 bronz
6 oklevél minõsítés került kiosztásra.
 

Vörösbor kategóriában.

2 arany
6 ezüst
2 bronz
 

Rosé kategóriában:

3 ezüst
1 bronz
1 oklevél
 

Siller kategóriában 3 bronzminõsítés született.

Miklósfa legjobb fehérbora Milávecz László ezerfürtûje,
 

Miklósfa legjobb vörösbora Kemenes János zweigeltje lett.
 

A Dr. Bakonyi Károly által nemesített szõlõfajtákból készült borok közül Mihovics István cserszegi fûszerese szerepelt a legjobban.
 

A zsûri különdíjakat, okleveleket is kiosztott.
 

A Miklósfai Szirének produkciója és a miklósfai répás asszonyok fõztje is arany oklevelet kapott.
 

Jól szerepeltek idén a helybeli borászok, mivel többen is több arany minõsítésû borral kínálhatják majd meg az arra érdemeseket.
A teljesség igénye nélkül, Németh József 3, Milávecz László 3 és Horváth (Torma) József és László szintén 3 aranyos borral dicsekedhet ezután.
Köszönjük a vidéki nevezõknek, hogy megtisztelték borversenyünket és várjuk õket továbbra is szeretettel, akár még tagjaink sorában is.
Az est további részében Major Lajos kíséretével nótázás és az eredmények kiscsoportos kiértékelése folyt sok-sok bor kóstolásával.
 

A teljes bejegyzésért és számtalan fotóért kattintson ide!

imreiferenc.blogspot.hu - Kanizsa2015-04-20 06:52:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül