Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765499    








Honlapkeszites

Országos fazekas és keramikustalálkozót tartanak Egerszegen

Csaknem félszáz fazekas és keramikus érkezik az ország minden tájáról a XII. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozóra és Fesztiválra. A mesterek április 24. és 26. között a Göcseji Falumúzeumban mutatják be változatos díszítésû, formájú cserépedényeiket.


Az alkotók a magukkal hozott munkájukkal reprezentálják a fazekasközpontok kultúráját, a hagyományok továbbéltetését - mondta el sajtótájékoztatóján a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület elnöke.
Skrabut Éva hozzáfûzte: a szakmai program konferenciával kezdõdik. A szimpózium egyik témája a kályhacsempe lesz, a fazekasok által készített legkülönlegesebb darabokat a Pajta kiállításon is bemutatják.
A fazekasok versenyén a több évtizedes tapasztalattal rendelkezõ mesterek egy hagyományos munkát, a bokány korongozást mutatják be, a másnapi feladat pedig egy tál korongozása lesz. A korongozást és az agyagozást egyébként a mesterek útmutatása mellett a látogatók is kipróbálhatják.
A fesztivál folklórprogramokkal egészül ki: az egyik porta udvarán közkedvelt népi játékokat mutatnak be, egy másik téren hagyományõrzõ együttesek, néptáncosok, zenekarok lépnek fel. A gyermekeket gólyalábasok, szórakoztatják, a vándorfényképész népi életet ábrázoló vásznai elõtt készít felvételeket.
A göcseji alma évéhez kapcsolódva ez alkalommal az "értékadó gyümölcs" a fazekasmesterek, keramikusok egy-egy munkájában jelenik meg. Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetõje elmondta, hogy a falumúzeum elõtti téren kialakítottak egy kertet, ahol kortárs mûvészeti alkotásokat helyeznek el. A szabadtéri kiállítás elsõ darabja egy félméteres almamag.
A fazekasok elsõ országos találkozóját Németh János és a Göcseji Múzeum kezdeményezésére rendezték meg a zalai megyeszékhelyen. A népmûvészeti egyesület két esztendõ múlva csatlakozott a rendezvényhez, az elmúlt években pedig a turizmusban érdekelt szakemberekkel közösen szervezik meg.

MTI - Kanizsa



2015-04-19 06:39:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül