Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414958    
Honlapkeszites

A fenntartható fejlõdésért

- Városunk mindent megtesz annak érdekében, hogy az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlõdés iránt elkötelezett ifjúságot neveljünk – hangzott el pénteken azon a regionális konferencián – amit – egy uniós projekt részeként – közösen szervezett Nagykanizsa önkormányzata, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. és a Fenntartható Jövõért Egyesület.


A rendezvény elsõsorban a fenntartható oktatás népszerûsítését célozta meg. Így a bölcsõdétõl, egészen a felnõttképzésig képviseltették magukat elõadók.
Magát a projektet pedig Dénes Sándor, a város polgármestere mutatta be megnyitó beszédében. Elmondta, Nagykanizsa 2013 januárjától vesz részt partnerként a „Local Authorities acting for the MDG-s – Europe for more development” elnevezésû EU-s projektben. Ami a Millenniumi Fejlesztési Célok – ezen belül a fenntartható fejlõdés - megismertetését, népszerûsítését tûzte ki célul. Ezzel kapcsolatban Dénes Sándor emlékeztetett arra, hogy a világ vezetõi, képviselõi még 2000 szeptemberében fogadták el az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljait. Kitért arra is a város elsõ embere, hogy Nagykanizsa mellett olyan nagyváros is részt vesz az említett projektben, mint például München.
- A millenniumi célokat megismerve önkormányzatunk is elkötelezettnek érezte magát, hogy olyan projekthez csatlakozzon, ami hosszú évekre meghatározza a város fenntartható fejlõdését. Egyik legfontosabb feladatunk az oktatás terén vállalt kötelezettségek teljesítése. Éppen ezért fontos, mit teszünk meg mindezért a jelenben – fogalmazott Dénes Sándor. Mint elmondta, minél kisebb korban – már a bölcsõdékben, óvodákban – kell elplántálni a gyerekekben a környezettudatos életmódot.
- A feladat pedig a szülõkre, pedagógusokra hárul – így a polgármester.
Majd a projekt jóvoltából idáig megvalósított rendezvényeket sorolta, amiket a város különbözõ oktatási intézményeiben szerveztek, a fenntartható fejlõdés jegyében. Ilyen volt a biciklis felvonulás a Meseház bölcsõdében, vagy a „Kóstolgató” a Rózsa bölcsiben. A programokon egyébként kiemelt hangsúlyt kapott a szelektív hulladékgyûjtés, az újrahasznosítás és a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése.
- Jelen konferencia pedig a tanulást, a tudás gyarapítását, majd továbbadását szorgalmazza – hangsúlyozta zárszavában Dénes Sándor.
Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ köszöntõ szavaival arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetvédelem és a fenntarthatóság érdekében nagyobb odafigyeléssel kell élni a mindennapokban.
A konferencia díszvendége, dr. Turi Kovács Béla, a Fenntartható Fejlõdés Bizottságának alelnöke a jövõbeni terveiket vázolta, illetve beszélt a fenntarthatósági intézkedések szükségességérõl.
- Ami a fejlõdéshez kell, nem más, mint a kitartó szemléletformálás – hangsúlyozta. Egyúttal szólt azokról a globális és lokális problémákról, amik gátjai földünk, környezetünk ésszerû fenntarthatóságának.
Benedek Miklós, környezet-és klímavédelmi megbízott amellett, hogy a projekt múltbéli eseményeit vázolta, az idei évre szervezett eseményekrõl is tájékoztatott: egy kétfordulós iskolai vetélkedõrõl, valamint egy középiskolai fotópályázatról és kiállításról.
Körmendi Viktória, a Nagykanizsai Egyesített Bölcsõde vezetõje a zöld bölcsõdék folyamatos és aktív fenntarthatósági céljairól osztotta meg gondolatait. Erdõs Sándorné, a Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda intézményvezetõje a zöld ovikról, mint módszertanról tartott elõadást. Tomity Mária, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nagykanizsai Tankerületének igazgatója pedig az iskolai környezeti nevelésrõl és a fenntartható szakképzésrõl adott közelképet.

Sz.Zs.
 2015-04-17 14:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül