Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353297    
Honlapkeszites

A költségvetés – Bizzer András szemszögébõl

Bizzer András, a helyi Fidesz-frakció vezetõ-helyettese a mára már sokat vitatott költségvetésrõl osztotta meg véleményét a sajtó munkatársaival. A képviselõ a 2006-os év költségvetésével hasonlítja össze az ideit:

- A 2009-es költségvetés kapcsán többen megfogalmazták, hogy soha nem látott hitelfelvétel történt. Mára már ott tartunk, hogy a közgyûlés feloszlatása kapcsán is az egyik legfõbb érv a 2009-es költségvetés és az abban szereplõ hiány, amely kerekítve 2,2 milliárd forint. Ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk a 2009-es költségvetésrõl és azokról a személyekrõl, akik hangosan bírálják azt, mindenképp meg kell néznünk a 2006 februárjában elfogadott költségvetést. Amennyiben ezt megtesszük, kiderül, hogy a 2006. február 14-én elfogadott költségvetés az idei, 2009-es költségvetéshez képest 200 millióval több, vagyis kerekítve 2,4 milliárd forintos hitelt tartalmazott. Ezek után feltehetjük a kérdést, hogy mirõl beszélnek azok, akik soha nem látott hitelfelvételt emlegetnek? Azt is megvizsgálva, hogy kik szavazták meg a 2006-os, nagyobb hitelfelvételt tartalmazó költségvetést kiderül, hogy vannak köztük olyan szocialista képviselõk is, akik most a leghangosabb bírálói, a kisebb hitelt tartalmazó 2009-es költségvetésnek (Pl.: dr. Fodor Csaba, Tóth László). Mindez véleményem szerint teljesen hiteltelenné teszi azokat, akik oly hangosan bírálják a város jelenlegi költségvetését. Ahhoz, hogy igazán tiszta képet kapjunk a 2006-os hitel nagyságáról és össze tudjuk hasonlítani az ideivel, mindenképp figyelembe kell venni a pénz romlását is. – tette hozzá Bizzer András. – Mindenki számára világos, hogy 2006-ban többet ért a pénzünk, mint ma. Három év alatt nyugodtan számolhatunk 15%-os inflációval és akkor még bõven alulbecsültük az infláció valódi mértékét. Mindez azt jelenti, hogy jelenérték számítással a 2006-os hitelnagyságot nézve egy durván 400 milliós korrekciót is figyelembe lehet venni. Vagyis a 2006-ban felvett 2,4 milliárd forint hitel mai értékre átszámolva durván 2,8 milliárdot érne, és igazából ezt kellene összehasonlítani az idei év 2,2 milliárdos hitelével.


A képviselõ fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az elmúlt idõszakban évrõl-évre kevesebb állami támogatást kaptak az önkormányzatok, ami szintén növeli a költségvetés finanszírozásához szükséges hitelek nagyságát.

- Visszatérve a 2006-os költségvetésre és az abban szereplõ 2,4 milliárdos hitelre, elmondható, hogy végül a tényadat sokkal kevesebb hitelt tartalmazott. Ebbõl adódnak egyébként a félreértések is, és abból, hogy nem követik azt az elvet, hogy tényadatot tényadattal, tervet tervvel kell összehasonlítani. Arról pedig, hogy mi lesz a 2009-es költségvetés tényadata, még semmit nem tudhatunk. Fõleg akkor nem, ha jelenleg is azon dolgozunk, hogy minél inkább lecsökkentsük a jelenlegi tervekben szereplõ 2,2 milliárdos hitelt. Errõl a munkáról szól a költségvetési munkacsoport is, ami a közgyûlés tegnapi döntése alapján megkezdte mûködését. Azt viszont sajnálattal tapasztaltuk, hogy a szocialisták nem kívántak részt venni ebben a munkában. Véleményünk szerint ez is azt mutatja, hogy a szocialisták legfõbb célja a botránykeltés, hiszen dolgozni vagy javaslatokat tenni már nem akarnak a költségvetés javítása érdekében. Egyébként a költségvetési munkacsoport pont azt az egyeztetõ tevékenységet fogja elvégezni, amit Marton István polgármesternek kellett volna, ahhoz, hogy még idõben létrejöhessen egy kisebb hitelt tartalmazó költségvetés. Ugyanis, a jelenlegi 2,2 milliárd forint hitelt tartalmazó költségvetés, az idõ szorításának és egy kidolgozatlan, nem egyeztetett költségvetési elõterjesztésnek az eredménye. Fontos tudni, hogy ha nem fogadjuk el határidõre a jelenleg érvényben lévõ költségvetésünket, akkor súlyos anyagi kár érhette volna a várost, hiszen nem kaptuk volna meg az állami normatívákat. – tehát, ami a lakosság fülét általában elkerüli: a költségvetést éppen azért kellett mihamarabb megszavazni, hogy azoktól az állami támogatásoktól, amelyek érvényes költségvetéshez kötöttek, ne essen el a város. Menetközben pedig lehet – és sokak szerint nagyon is kell – a 2,2 milliárd forintnyi hitelbõl faragni.

S.E.2009-03-28 10:48:57


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül