Ma 2019. 10 19.
Nándor, János, Pál napja van.
Látogatók száma : 43147437    
Honlapkeszites

Autistákért Nagykanizsán

Az Autistákért Nagykanizsán elövezésû projekt keretében az Autizmus Világnapjához kapcsolódva szakmai fórumot szervezett az önkormányzat a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban. A szakmai fórum fõvédnöke Kõvári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke, aki szintén részt vett a fórumon.


A pályázatot városunk önkormányzata a Szociális Foglalkoztatóval együttmûködve nyújtotta be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A projekt elsõdleges célja az autisták és megváltozott munkaképességû emberek foglalkoztatása. A pályázat jóvoltából nemcsak több munkavállalót alkalmaznak a jövõben, hanem új helyre, a Petõfi utcába, költözik majd õsszel az intézmény.
A pályázat benyújtását kollektív közgyûlési döntés elõzte meg, mely az önkormányzat részérõl is jelentõs anyagi hozzájárulást igényel. A projekt közel 100 millió forint összegû támogatást biztosít a célok megvalósítására. A támogatás feltételeként, 2019-ig 17 megváltozott munkaképességû személy napi nyolc órában történõ alkalmazásával bõvítik a Szociális Foglalkoztató alkalmazotti körét. A további feltételek közé tartozik, hogy a 17 fõ 40 százalékának autista személynek kell lennie.
– Már 2013 szeptemberében gondolkodtunk azon, hogy ezen a pályázaton elindulhatnánk – mondta Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ. Hozzátette, az a céljuk, hogy az autizmussal élõk be tudjanak illeszkedni a társadalomba, és annak hasznos tagjai lehessenek.
– Az autizmus mai világunk egyik komoly kihívása, hiszen érezhetõvé vált egy korábban ismeretlen emberi probléma, mely ha láthatatlan marad a társadalom számára, akkor magányt és elveszettséget jelent annak, aki ezt elszenvedi. Ezért kiemelkedõ kérdés a közösség empátiája, amelynek erõsítését ez a példaértékû pályázat felvállalja – vette át a szót Tóth Nándor alpolgármester. Kiemelte, az itt képviselt szemlélet és az ilyen motivációval végzett segítõ és teremtõ munka összegzi magában mindazt, ami emberré tesz bennünket.
A Szivárvány Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI Autista csoport tanulóinak mûsorát követõen Kõvári Edit elnök ismertette a statisztikákat, az autizmussal diagnosztizált személyek számát, megoszlását. Ezt követõen adta át Gyõrfy Anikó az autista-barát iskola díjat a Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménynek.

V.M.
 2015-04-08 14:09:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül