Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358744    
Honlapkeszites

Zalai nagyasszonyok - Kanizsai Dorottya és Orsolya

Magyar nagyasszonyok – Kanizsai Dorottya és Orsolya címmel tartott elõadást Õriné dr. Bilkei Irén fõlevéltáros a Magyar Plakát Házban, melyet a Thúry György Múzeum szervezett.


A megjelenteket Száraz Csilla múzeumigazgató köszöntötte és mutatta be a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának munkatársát. A fõlevéltáros a késõ középkorral és a korai újkorral foglalkozik.
Ahogy Õriné dr. Bilkei Irén bevezetõként elmondta, a rutinos kutatómunka mellett figyelmet szentelt a középkori nõk történetére is, ebbõl jött létre az elõadás, szinte a véletlen folytán. A munkája során sok információt sikerült összegyûjtenie a zalai nagyasszonyokról. Elõadásában elmondta Kanizsai Dorottya méltán vált híressé, hiszen 1526 augusztusában õ temette el a mohácsi csatatéren maradt áldozatokat, ezzel megadva nekik a végtisztességet. Kanizsai Miklós soproni ispán leánya volt. Elõször Geréb Péter nádorhoz ment férjhez, majd annak halála után a szintén nádor Perényi Imre felesége lett. Nyilvános iskola híján a nemesi családok híres fõúri asszonyokhoz adták nevelõbe leányaikat, Dorottya messze földön ismertté lett. A szegények és elesettek támogatója volt. A nagyasszony helytállásra, emberségre nevelte a nemesi családok leányait.
Dorottya unokahúga, Orsolya, Kanizsa majd Sárvár úrnõje volt. Tizennégy éves korában óriási vagyon örököseként vette õt feleségül Nádasdy Tamás, a késõbbi nádor. Korának egyik legmûveltebb asszonya volt.

V.M.2015-04-08 09:18:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül