Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795614    
Honlapkeszites

A kiskakas gyémánt félkrajcárja a Griff Bábszínházban

Kicsit "maibb", felnõttekhez is szóló poénokkal tarkították és a címszereplõ kiskakas is vagányabb egy kicsit A kiskakas gyémánt félkrajcárja címû bábjátékban, amelyet április 10-én mutat be Halasi Dániel rendezésében a zalaegerszegi Griff Bábszínház.


A klasszikus népmese a gyermekek körében állandóan visszatérõ problematikáról szól. A fiatalabb korosztály számára mindig problémát jelent, hogy mit kellene tenniük, milyen eszközeik vannak, ha valaki elveszi a személyes tárgyaikat, gúnyolja, esetleg bántja õket. Gyakran felvetõdik bennük a kérdés: tûrjék el a megaláztatást, vagy "szívják fel" magukat és tegyenek meg mindent azért, hogy gyõzedelmeskedjen az igazságérzetük - indokolta a darabválasztást Halasi Dániel szerdán sajtótájékoztatón.
Tóth Réka Ágnes dramaturg, a szövegkönyv írója elmondta: a szövegíráskor kicsit elrugaszkodtak a klasszikus népmese nyelvezetétõl. A történet egyébként követi az eredeti népmese eseményeit, hûen dokumentálja a kutas, kemencés, darazsas büntetés-sorozatot, de a történetet különbözõ elemekkel kiegészítették és új fordulatok is megjelennek. A kiskakasok - mikor a basa elveszi a félkrajcárt - sztrájkot hirdetnek, és mindaddig nem keltik fel a napot, míg vissza nem kapják a krajcárt.
A bábjáték díszlete egy játszótér, a kerettörténetben a bábokat mozgató színészek élõszereplõként is megjelennek, a játszótéri szituációkban õk a gyermekszereplõk.
A kiskakast Báthory-Szolnok Ágnes játssza, a mesélõ pedig Szilinyi Arnold lesz. A Basa szerepében Tímár Zoltánt láthatja a közönség, aki a következõ évadban szerzõdik a társulathoz - ezt már a bábszínház igazgatója közölte.
Szûcs István beszámolt arról is, hogy a zalaegerszegi Griff Bábszínház meghívást kapott Sepsiszentgyörgyre az április 24. és május 3. között megrendezendõ Szent György-napokra. Összesen nyolc elõadást mutatnak be: négy alkalommal a Ládafiát, további négy alkalommal pedig a Szélszabadító címû táncos, zenés bábjátékot mutatják be a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében.
 

MTI - Kanizsa2015-04-06 03:05:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül