Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311822    
Honlapkeszites

Hol élt, hol ölték le? - Ezt is rá kell írni a húsok csomagolására

A haszonállatok nevelési és levágási helyét is fel kell tüntetni mostantól a csomagolt húsokon az Európai Unió tagországaiban. A változtatás célja, hogy a fogyasztókat ne tévesszék meg a nem egyértelmû eredetmegjelölések.


Április elsejétõl pontosabb adatokat kell feltüntetni a csomagolt friss, hûtött és fagyasztott húsokon az Európai Unióban. A származásnál a legtöbb esetben konkrétan meg kell jelölni, hogy az állatokat mely országban nevelték fel és vágták le. A szabályozás csak a csomagolt húsokra vonatkozik, de a tagállamok saját hatáskörben a nem csomagoltakra is bevezethetik. A változtatás az unióba érkezõ importhúsokra is érvényes - közölte az Európai Bizottság.

Az új követelmények a sertés-, a baromfi-, a birka- és a kecskehúsokat érintik, mivel a marhahúsra már korábban életbe léptek hasonló szabályok. A most bevezett elõírások nem terjednek ki viszont a feldolgozott hústermékekre, például a pácolt sonkára, a fagyasztott lasagnéra vagy a fagyasztott húsos pitére.

Ha egy csomagoláson belül többféle hús is van, a címkén tételesen fel kell tüntetni a különbözõ származási, nevelési és levágási országokat. Ez alól kivételt képeznek például a különbözõ kolbászok.

Az új elõírásokat azért vezették be, hogy a fogyasztók jobb tájékoztatást kapjanak a termékek származásáról. Így akarják elérni, hogy a vásárlókat ne tévesszék meg a nem egyértelmû eredetmegjelölések, az élelmiszer-ipari vállalkozókra pedig egyenlõ versenyfeltételek vonatkozzanak.

A változtatásokról szóló uniós rendelet már korábban megjelent és a magyar feldolgozók számára ismert volt - mondta az agrárszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóllat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Így volt idõ arra, hogy a cégek felkészülhessenek az új jelölésekre - tette hozzá.

 

agrarszektor.hu - Kanizsa2015-04-03 06:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül