Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319547    
Honlapkeszites

Erõsíti a hírközlési fogyasztóvédelmet az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai és társadalmi egyeztetést követõen megújította a hírközlési fogyasztóvédelem szabályait, a hatóság errõl szóló rendeletét március 30-án hirdették ki. A szabályozás augusztus 1-jén, több lépcsõben lép életbe - jelentette be Karas Monika, a hatóság elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.


Az új rendelet részletesen szabályozza az elõfizetõi szerzõdések tartalmát, hatására erõsödik az elõfizetõk jogi védelme, kiszolgáltatottságuk csökken és partneri viszonyt teremt a szolgáltató és a fogyasztó között - emelte ki az elnök.
A szabályozás kiterjed a mûsorterjesztésre, az internetszolgáltatásra, valamint a mobil- és vezetékes telefonszolgáltatásra, és mintegy 20 millió elõfizetõi szerzõdést érint.
Karas Monika elmondta, hogy a változások sokrétûsége tette szükségessé az új rendeletet megalkotását a régi módosítása helyett.
A tapasztalatok, hatósági vizsgálatok és jogszabályi változások mellett az elektronikus hírközlés rendkívül gyors változása is indokolttá tette a szabályozás megújítását - tette hozzá.
Az elnök ismertette, hogy a rendelet minden eddiginél szigorúbb tájékoztatási kötelezettséget ír elõ a szolgáltatóknak. Emellett mind az általános szerzõdési feltételekben (ászf), mind az elõfizetõi szerzõdésekben az átláthatóságra és a közérthetõségre kell törekedniük. Csökken például az egyedi elõfizetõi szerzõdések kötelezõ tartalmi elemeinek száma, az új elõírások az idõtartamra és a díjakra helyezik a hangsúlyt.
Egyértelmûvé teszik a ráutaló magatartással kötött szerzõdés szabályait, és elõírják, hogy ebben az esetben is szükséges a szerzõdés írásba foglalása.
Új szabályozás az is, hogy az elõfizetõnek 14 napos próbaidõ után lehetõsége lesz elállni a szerzõdéstõl, amennyiben a szolgáltatás elérhetõsége, megfelelõ minõsége nem biztosított. Ez egyaránt kiterjed a mobiltelefon, mobilinternet és a televíziós szolgáltatásra.
A feltöltõkártyásmobiltelefon-elõfizetések esetében a szerzõdés megszûnésekor a kártyán lévõ egyenleggel a szolgáltatónak el kell számolnia az elõfizetõ felé.
A rendelet kitér a mikro- és kisvállalkozások védelmére is, mivel az ebbõl a szegmensbõl érkezõ panaszok alapján a hatóság indokoltnak tartotta a kisvállalkozásokra is kiterjeszteni az egyéni elõfizetõket megilletõ védelmet.
A kiskorúak védelme érdekében a szabályozás elõírja, hogy az ászf-nek tartalmaznia kell a szûrõszoftverek elérhetõségére, használatára vonatkozó tájékoztatást is.

MTI - Kanizsa
 2015-04-02 12:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül