Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358605    
Honlapkeszites

Az év emlõse, az ürge megmentéséért dolgozik idén a Vadonlesõ sorozata

Az idei év emlõse, az ürge megmentése érdekében több népszerûsítõ, szemléletformáló, ismeretterjesztõ rendezvényt szervez országszerte a Földmûvelésügyi Minisztérium a Vadonlesõ program keretében.


Az ürgék száma - elsõsorban élõhelyük pusztulása miatt - ijesztõ mértékben fogy. Magyarországon él Európában a legjelentõsebb ürgeállomány. "Ez nagy felelõsséggel is jár, hiszen ha mi nem teszünk meg mindent a több mint tízezres hazai állomány védelméért, akkor ez az európai, sõt a világállományra is hatással lesz" - emelte ki Rácz András környezetügyért felelõs helyettes államtitkár a programsorozat sajtótájékoztatóján.
Mint elmondta, a faj megmentése érdekében az év során több népszerûsítõ, szemléletformáló és ismeretterjesztõ programot rendeznek, valamint diákok számára két pályázatot is hirdetnek.
"Felkértünk tizenkét kortárs magyar költõt, hogy írjanak verset, gazdagítsák a magyar irodalmat Petõfi Sándor után újabb ürge versekkel. Eddig tíz ilyen alkotás készült el, a 6-12 korosztálynak ezekhez a versekhez kell majd illusztrációkat készíteni" - fejtette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: a 12 évnél idõsebb diákoknak Ürgefüttyök címmel hirdettek esszéíró pályázatot, amelyre Örkény egyperceseihez hasonló munkákat várnak. "Az ürgefütty az állat jellegzetes hangja, amellyel egymást figyelmeztetik veszély esetén a rágcsálók" - fûzte hozzá.
Fidlóczky József a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaként a kapcsolódó európai uniós LIFE+ program vezetõjeként elmondta, hogy az ürgék védelme azért is fontos, mert más rágcsáló fajokkal egyetemben ezek az emlõsök kiemelt szerepet játszanak táplálék szempontjából a kerecsensólyomnak és a parlagi sasnak, amelyek állományát az utóbbi években sikerült Magyarországon is megnövelni.
Mint azt kiemelte, bár korábban sok ürgét telepítettek át a Nemzeti Parkok által gondozott területekre, ennek ellenére mégis veszélyeztetett helyzetben van az ürgepopuláció. A Fertõ-Hanság Nemzeti Park irányítása alatt zajló projekt során megvizsgálják azokat az okokat, amelyek a szétdarabolódott ürgeállományt veszélyeztetik, így a programban elvégzik egyebek mellett a magyarországi állomány átfogó genetikai, állapot és stresszhelyzet felmérését is, hogy segítsék az állomány fejlõdését.
Bakó Botond viselkedésökológus, a Vadonlesõ Központ képviseletében elmondta, hogy áprilisban, a Föld napjához kapcsolódva a tihanyi Levendula Házban meghirdetik az országos terepi ürgefelmérõ programot, a Magyar Tudomány Napján november 3-án pedig tudományos ürge-konferenciát rendeznek a faj megõrzési lehetõségeirõl, ökológiai szerepérõl a Fõvárosi Állat- és Növénykertben. A program zárásaként a Magyar Természettudományi Múzeumban november harmadik hetében megrendezik az "Ürge gálát", amelyen az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobban tartott Ürgefüttyök kerülnek színpadra Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolásában. A legszebb vers illusztrációkból készült festmények novembertõl országos vándorkiállításra indulnak. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

MTI - Kanizsa2015-03-28 13:26:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül