Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410951    
Honlapkeszites

Húsvét - Édességgyártók szövetsége: 3-5 százalékkal nõhet idén a húsvéti édességek forgalma

Bizakodóak a húsvéti szezon elõtt az édességgyártók, a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint 3-5 százalékkal nõhet idén a húsvéti édességek forgalma, amely tavaly 4 milliárd forintot tett ki.


Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, a Bonbonetti csoport vezérigazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette, hogy a Nielsen piackutató adatai szerint tavaly majdnem 4 milliárd forintért, 940 tonna szezonális édességet vásároltak a magyarok a húsvéti szezon három hónapja alatt. Ez az egy évvel megelõzõhöz képest 12 százalékos értékbeni és 3 százalékos mennyiségbeli növekedést jelentett. Kiemelte: tavaly a 2008 óta folyamatosan csökkenõ édességpiac ismét növekedni kezdett. Táblás csokoládéból 7, desszertekbõl pedig 10 százalékkal nagyobb értékben vásároltak a magyarok, mint 2013-ban, és hasonló emelkedés volt tapasztalható a szezonális termékek esetében is. A piac az emelkedés ellenére sem éri még el a válság és a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése elõtti szintet - tette hozzá. Bár nagyon örülnek az ígéretes számoknak, jó lenne azt is tudni, vajon valós fogyasztásnövekedésnek, vagy pedig az online kasszák miatt kifehéredõ gazdaságnak köszönhetõ, hogy ilyen pozitívak az eredmények.
Fontos eredménynek nevezte, hogy a szezonális vásárlásokon egyértelmûen meglátszik az elmúlt tíz év, amit a valódi csokoládé kommunikációjára fordítottak.
Jelezte, hogy a valódi csokoládéból készült figurák értékbeni részesedése 2006-ban még alig haladta meg az 50 százalékot, jelenleg viszont már több mint 90 százalékos a részesedése. A bevonómasszából készült figurák ezzel párhuzamosan jóformán eltûntek a kereskedelembõl.
A szövetség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy vásárláskor érdemes alaposan áttanulmányozni a termékek címkéjét. Akár nyúl, akár tojás, a fontos, hogy valódi kakaómassza legyen benne. Ez étcsokoládénál minimum 35 százalék, tejcsokoládénál minimum 25 százalék kakaótartalmat jelent, a fehér csokoládé esetében pedig 20 százalék kakóvaj és 14 százalék tejszárazanyag az elõírás, egyéb esetben a termék nem nevezhetõ csokoládénak.
A húsvéti idõszakban a karácsonyit közel egyharmadával meghaladó mennyiségû csokoládéfigurát vásárolnak, így tulajdonképpen ez a figurás csokoládék legnagyobb ünnepe. A legnépszerûbbek az egymással folyamatos versengésben lévõ tojás és nyúl figurák, ahol tavaly ismét a nyulak vették át a vezetõ szerepet, mert míg a tojások tartották 2013-as 39 százalékos részesedésüket, a nyulak részesedése 38-rõl 41 százalékra növekedett. Húsvét idején darált háztartási kekszbõl több mint 400 tonna fogy.

 

MTI - Kanizsa2015-03-25 06:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül