Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357615    
Honlapkeszites

Megkezdõdött a tavaszi szántóföldi növények vetése Zala megyében

Zala megyében a tavaszi búzát, árpát, zabot már elvetették és megkezdõdött a magágy-elõkészítés, de az éjszakai fagyok miatt a tavaszi gyomirtással még várni kell a gazdáknak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.


Süle Katalin elmondta: a vetési szándék szerint tavasszal 62 300 hektáron tervezték szántóföldi növények vetését. A környezeti célok megvalósítását szolgáló "zöldítés" - amelynek célja többek között a víz és a föld minõségének megõrzése, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás -, illetve a földeket borító belvíz miatt a terület egy része valószínûleg parlagon marad.
A NAK megyei szervezetének tájékoztatása szerint idén a tervezetthez képest kissé csökkenhet a kukorica és a napraforgó vetésterülete. A gazdák a 2015-tõl érvényes támogatások miatt valószínûleg a terület egy részén pillangós növényt termesztenek, egy másik részét pedig parlagon hagyják.
Korábbi közlések szerint mintegy 44 ezer hektárnyi területen vetettek kukoricát és további 4 ezer hektáron napraforgót Zala megyében.
A megyei elnök arról is tájékoztatott, hogy az õszi kalászosok és a repce elsõ fejtrágyázása 60 százalékban már befejezõdött.
Az õszi vetésû növények "rosszul teleltek" a megyében, mivel a csapadékos idõjárás miatt a gazdálkodók nem a tervezett ütemezésben és minõségben végezték el a vetést.
A vetések 70 százaléka gyenge-közepes minõségû. A repceföldeken a vetésterület csökkenésére lehet számítani, az õsszel elvetett mag egy részét ki kell tárcsázni - ismertette Süle Katalin.
Zala megyében összesen mintegy 38 365 hektárnyi területen vettetek õszi szántóföldi növényeket; a repce vetésterülete 7280 hektár, az õszi búzáé pedig csaknem 23 ezer hektár. Az árpát 5320 hektáron, a tritikálét 2505 hektáron, a rozst pedig 330 hektáron vetették el.

 

MTI - Kanizsa2015-03-20 06:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül