Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044690    
Honlapkeszites

V. Thúry Portya járõrversennyel

A Thúry Baranta Közösség – Vitézlõ oskola idén is megemlékezik Thúry György életérõl halálának 444. évfordulóján. A közösség az NTE 1866 Egyesület Íjász Szakosztállyal és a Kanizsai Kulturális Központtal közösen szervezi eseményét, mely portyából, koncertbõl, élménybeszámolóból és erõpróbából áll.


– Idén immáron ötödik alkalommal szervezzük meg a Thúry Portyát. Április 2-a Thúry György halálának évfordulója, amikor a városban található Thúry-szobrok tövében helyezünk el koszorút négy órától. Ezt követõen hat órakor veszi kezdetét a Medgyaszay Háznál a tûzgyújtás, koncert és élménybeszámoló – mondta a sajtótájékoztatón Vörös András, a szervezõk képviseletében.
Hozzátette, Kátai Zoltán énekmondó ad elõ dalokat, majd Csepin Péter végvári hagyományõrzõ vetítettképes élménybeszámolót tart a limanovai emlékportyáról. Ugyanezen a napon nyílik Markó Roland fotóiból kiállítás, mely Európai legszebb várait tárja az érdeklõdõk elé.
Ahogy Vörös András kiemelte, április 11-én kerül sor a portyára és a járõrversenyre a Nagykanizsa, Kerecseny, Orosztony közötti 27 kilométeres útvonalon. A járõrversennyel a régmúlt idõket szeretnék megidézni, amikor kisszámú vitézlõ alakulatok az egész közösség dicsõségét vitték. A megmérettetésen három fõs osztálytársi csapatok vesznek részt több kategóriában, általános és középiskola, ahol külön feladat lesz az alsós és a felsõs diákoknak. A feladattípusok megoldása gyorsaságot, erõt, észt, leleményességet, egy szabadon választott népdal eléneklését, a Himnusz és a Szózat ismeretét igénylik. A gyülekezõ reggel fél nyolckor lesz a Pálma vendéglõnél, tervezett megérkezés Orosztonyba este hét óra körül várható.
– A járõrverseny az együttmûködésnek, a csapatszellemnek és a vitézi mesterségek megidézésének nagy próbája lesz – tette hozzá Vörös András.
A portyára és járõrversenyre az április 2-án a Medgyaszay Házban tartandó rendezvényen, este 6 órától lehet regisztrálni.

V.M.2015-03-19 10:18:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül