Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54774031    
Honlapkeszites

Lélekhangon

Húsvétra hangolódó kiállításra invitálja az érdeklõdõket a Hevesi Sándor Általános Iskola.

A magyar ikonfestészet jeles képviselõjének, Siess Zsuzsa festõmûvésznek nyílik kiállítása március 19-én 18 órakor az intézmény galériájában. A tárlatot Lehota M. János esztéta nyitja meg.


Az ikonok világa zárt, szabályozott, ember és istene közötti világ. Az ikonnak még a technikája is szabályozott. Elõször a pácolás kerül a fa felületére, hogy az elkészült képmás fizikai hordozója esztétikus és tartós legyen, hisz az ikonnak örökéletûnek kell lennie. A fára kerül az alapozás, s csak ezután következik a festés, melynek elsõ mûvelete az elõrajzolás. Ez adja az ikonok mesteri kompozícióját, mely általában szimmetrikus. Fõbb elemei olyan alapformák, mint a kör, háromszög, oválisok. A hagyományos technika szerint a festés is rétegezve készül. Mind az arc, mind a ruházat az azonos színek sötétebb árnyalataiból a világosabbak felé rajzolódnak ki.
Siess Zsuzsa a kiállításra kerülõ képekbe öntötte emberszeretetét, vallási érzületét, hogy biztassa, hívja környezetét, tárlatának látogatóit is az ikonok szépségének, és a bennük „olvasható” bibliai mondanivalóknak az újra felfedezésére.

B.E.2015-03-18 13:05:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül