Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795809    
Honlapkeszites

Koszorúzás, portya, kiállítás

„444 éve hogy a Nagy Thúry György, a Zalaság legnagyobb védelmezõje az életét vesztette.” Erre emlékezik a Thúry Baranta Közösség – Vitézlõ oskola, az NTE 1866 Egyesület Íjász Szakosztálya és a Kanizsai Kulturális Központ. Ráadásul két, nagyszabású eseménnyel, amely kiegészül egy különleges vitézi megmérettetéssel is.


Mint azt Vörös András, a szervezõk képviseletében elmondta, immár öt esztendeje tisztelegnek méltó módon az egykori várkapitány emléke elõtt.
- Minden évben az április 2-ához közel esõ szombaton hagyományõrzõ viseletben, lovasok kíséretében Nagykanizsáról Orosztonyba megyünk gyalogszerrel, arra a helyre ahol városunk Európa hírû vitéze az utolsó ütközetét vívta – összegezte a barantások vezetõje.
Arról is beszélt, az idei megemlékezés „két felvonásban” kerül megrendezésre.
- Április 2-án, csütörtökön, Thúry halálának évfordulóján a városunkban található négy Thúry-szobrot koszorúzzuk meg, délután négy órai kezdettel. Este hat órától, a Medgyaszay Háznál tûzgyújtás, élménybeszámoló és koncert lesz. Fellép Kátai Zoltán énekmondó, Csepin Péter végvári hagyományõrzõ vetítettképes élménybeszámolót tart a limanovai emlékportyáról. Eközben Markó Roland fotóiból nyílik kiállítás, ami Európai legszebb várait tárja az érdeklõdõk elé.
A megemlékezés második részével kapcsolatban Vörös András jelezte: április 11-én, szombaton pedig a hagyományos és közkedvelt portyára, illetve járõrversenyre kerül sor, a Nagykanizsa-Kerecseny-Orosztony útvonalon.
Gyülekezõ reggel fél nyolckor a Pálma vendéglõnél lesz, tervezett megérkezés Orosztonyba este hét órakor.
- A Thúry Portya útvonalán, a 27 kilométeren osztálytársi három fõs kis közösségek vitézlõ feladatokat kell teljesíteniük. Nagy próbája lesz ez az együttmûködésnek, vitézi mesterségek megidézésének, mely korunk fiataljaiban nem veszett még el. Nagybakónakon áthaladva a Cserfõi hegy irányából haladunk majd, a Gesztenyeház és a Postás Kulcsosházat érintve. A lényeg, tanuljanak meg együtt dolgozni, küzdeni, egy nagy cél érdekében – fogalmazott a barantások vezetõje.
A „vitézlõ megmérettetés” legjobbjainak, általános és középiskolás kategóriában egyaránt – a város önkormányzatának jóvoltából – kirándulás lesz a fõdíja, melynek során Várpalota, Csobánc és Szigliget várait nézhetik meg jutalmul.
A portyára és járõrversenyre az április 2-i Medgyaszay Házban tartandó rendezvényen, este 6 órától jelentkezhetnek csapatok.

Kanizsa
 


 2015-03-17 07:15:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül