Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766367    
Honlapkeszites

Ébred a természet – felélénkül az erdõ

A kikelet hírnökei márciusban bukkannak fel a hazai erdõkben – megjelenésük nem csak a tél elmúltát, hanem a turistaszezon kezdetét is jelzi. A kora tavaszi napfény és a természet szeretete sokakat az erdõbe csalogat, ugyanakkor a természet és saját magunk védelme érdekében nem árt a fokozott óvatosság. Tavaszi aktualitásokat, jó tanácsokat gyûjtöttünk össze.


A tavasz érkezését néhány látványosan szép növényfaj jelzi: márciusban nyílik elõször az erdõben a kankalin, a sáfrány, az ibolya, a leánykökörcsin és ebben az idõben virágoznak a húsvéti ünnepkörben ismert barka virágzatukkal a különbözõ fûz fajok. Az idõjárás enyhülésének emblematikus növényét, a gyakran már a hófoltok közt is megjelenõ hóvirágot nagyobb tömegben láthatjuk az erdõk, ligetek, cserjések aljnövényzetében. Ez a különösen szép növény még lombfakadás elõtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába a talajon. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. A növény a kereskedelmi gyûjtés miatt veszélyeztetett, ezért gyönyörködhetünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnak.
 

Kora tavasszal érkeznek meg erdeinkbe a vándormadarak „legbátrabb” hírnökei, köztük a barázdabillegetõ, a seregély vagy az erdõkben fészkelõ, fokozottan védett fekete gólya. Az erdei szalonka megjelenését hagyományosan a változó, de még nyomokban észlelhetõ természeti jelenségekhez, az idõjárás lassú enyhüléséhez, a növényzet itt-ott tetten érhetõ fakadásához kötik. A szalonka csak naplemente után és hajnalban mutatkozik, a mi földrajzi szélességünkön általában rövid ideig tartózkodik. A kora tavaszi idõ csalja elõ üregébõl a foltos szalamandrát, amelyet vizes, árnyékos helyeken, források mellett pillanthatunk meg. Az állatot ne akarjuk begyûjteni, természetes élõhelyükrõl kiszakítva hamar elpusztul. Magasabban fekvõ erdõkben még zordabb idõjárási viszonyokkal találkozhatunk, mint a városokban: ez idõtájban is fontos, hogy megfelelõen, rétegesen öltözködjünk!
 

Kora tavasszal a leggyakoribb az erdõtûz

 

A tavasz az erdõtüzek szempontjából veszélyeztetettebb, mint a nyár. A kora tavaszi rét- és tarlóégetés még mindig elterjedt a mezõgazdaságban: a gondatlanul meggyújtott és nem megfelelõen felügyelt tûz sajnos könnyen átterjedhet a környezõ erdõkre. A tûz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fû, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg idõben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erõsségû szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdõterületekre. A hazai erdõkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzõek, melyek az erdõ talajszintjén, illetve az annak közelében levõ szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatûzzé is fejlõdhetnek. Az erdõtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság okozza!  A fokozott odafigyelés ezért nem csak az agráriumban dolgozók, hanem a turisták részérõl is ajánlott: egy el nem oltott tábortûz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tûzveszélyt jelent.
Mindenképp figyeljük az erdészeti hatóság tûzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tûzgyújtási tilalom idején a kijelölt tûzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdõtüzekkel, tûzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.
 

Ne parkoljunk az erdészeti utakat lezáró sorompók elé!
 

A turistaszezon kezdetével egyre többen keresik fel gépkocsival az erdõt és sokan közülük igyekeznek minél közelebb jutni a kiszemelt kiránduló célponthoz. Fõleg hétvégén jellemzõ, hogy rengeteg autó próbál megállni a közutak és a turistautak találkozási pontjainál a frekventált kirándulóhelyeken.
A parkolásnál azonban ajánlatos a figyelem! Az erdészeknek még a hétvége során is be kell jutniuk az erdõbe, hogy elláthassák feladataikat. Különösen igaz ez most, a jégtörés utáni kármentesítés idõszakában, amikor a legtöbb helyen hétvégén is dolgoznak a szakemberek. Adott esetben a mentõknek és a tûzoltóknak is szükséges bejutniuk az erdõbe, például kiránduló-, vagy motorbaleset, erdõtûz esetén. Sajnos volt már példa olyan esetre, amikor a balesetet szenvedett beteghez igyekvõ mentõt a sorompó közvetlen közelében álló jármû tartóztatta fel.

Amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdõt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.
 

greenfo.hu - Kanizsa2015-03-16 06:33:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül