Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55390114    
Honlapkeszites

Konszolidáció zajlik a cégvilágban

Februárban 4153 cég szûnt meg Magyarországon, az elsõ két hónapban összesen 8367; konszolidáció és koncentráció zajlik a cégvilágban - ez derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint 2015 februárja a harmadik legtöbb cégmegszûnést hozó hónap lett, ennél több vállalkozást eddig csak tavaly októberben és idén januárban szüntettek meg. Ilyen rossz évkezdetre még nem volt példa, két éve 4293, tavaly pedig 6109 céget töröltek az év elsõ két hónapjában.
A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten igazgatóját, aki elmondta: az emelkedõ tendencia a jelek szerint meredekebbé válik, de még mindig nem hasonlít a 2008 utáni helyzethez, mert akkor a törlésekhez komoly gazdasági visszaesés társult. Most viszont az enyhén emelkedõ GDP-adatok mellett csökken a cégek száma - tette hozzá.
A konszolidáció egyik eredményeként egyre több céggel szemben indul a hatóság által kezdeményezett kényszertörlési eljárás. A felszámolások aránya most is rendkívül magas, de alacsonyabb, mint volt a 2008 utáni gazdasági visszaesés idején, amikor komoly nagyvállalatok szûntek meg úgy, hogy sok alvállalkozót vagy beszállítót nem fizettek ki, illetve a kifizetett árut nem szállították le.
Az Opten jelentése szerint a jelenlegi helyzet kiértékelését bonyolítja, hogy a cégbíróság által indított kényszertörlés is sokszor felszámolásba fordul. Az Opten kedvezõ változásként tartja számon, hogy a felszámolás után megszûnõ társaságok aránya az összes törölt vállalkozáson belül néhány év alatt 70 százalékról 40 százalékra csökkent. Ez a mutató februárban a 37 százalékot sem érte el, és ebben már szép számmal akadhattak kényszertörlésbõl felszámolásba fordult eljárások is. Ez azt jelenti, hogy a mostani nagyszámú megszûnésnek kisebb a közvetlen gazdasági kára, mint amennyit néhány évvel ezelõtt feleennyi megszûnés okozott - hívja fel a figyelmet Tóth Tamás.
Ezzel párhuzamosan a cégalapítási kedv sem emelkedett. Az igazgató szerint lassan feleannyi vállalkozást jegyeznek be havonta, mint amennyi megszûnik, így gyorsul a mûködõ cégek számának csökkenése. Tóth Tamás szerint Magyarország még mindig a mikrovállalkozások hazája, és az egészséges tõkekoncentráció kialakulásáig a társaságok száma akár további több tízezerrel is csökkenhet.

MTI - Kanizsa2015-03-15 05:51:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül