Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353366    
Honlapkeszites

Teleki: Hol a pénz, Flóri?

A 61-es útról, a horvát nemzetiségi óvodák gyér finanszírozásáról és a Lungo Drom elnökének, Farkas Flóriánnak „irreális” pénzköltésérõl mondta el véleményét kedden Teleki László.


Az MSZP országgyûlési képviselõje elmondta: a 61-es úttal kapcsolatban több olyan kérdést kap a választópolgárok részérõl, amikre „nem tud” érdemben válaszolni.
- Ugyanis azt látjuk az említett út-projekt ügyében, vannak dolgok, amelyek megvalósultak, s vannak, amiknek több éve nem látjuk az eredményeit. Azonban ma már tudható, az út építése be fog fejezõdni. Viszont – s ennek több helyütt nyoma van – annak a pénznek nincs sehol nyoma, ami az út befejezéséhez szükséges munkálatokhoz kellene – jelentette ki Teleki László. Egyúttal nyomatékosította: annak még utána fog járni, miként eshetett meg az, hogy minderre Nagykanizsán megvan a kellõ forrás, Budapesten – az illetékes helyeken – viszont nem lehet rálelni sehol sem a projekthez még szükséges, elkülönített összegre.
Annak is hangot adott, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõt és a szaktárcákat szintén megkérdezi ez ügyben.
Majd arról beszélt a szocialista honatya, hogy horvát falvakból – Fityeházról, Murakeresztúrról – megkeresték a települések elöljárói, miszerint számukra gondot jelent a nemzetiségi óvodáztatás. Azaz, olyan finanszírozásban részesülnek ezek az intézmények, amikbõl a mûködésüket sem tudják fedezni. Így az a veszély fenyegeti a nemzetiségi óvodákat, hogy megszûnnek – ez Teleki László szerint nem csak ezeket a községeket érinti: országos problémáról van szó.
- Emiatt több kérdésem is lesz a parlamentben a közeljövõben. Az önkormányzatoknak ugyanis nincs pluszforrásuk arra, hogy maguk fedezzék az óvodák mûködését, a kiesõ, lecsökkentett állami hozzájárulás miatt – emelte ki Teleki László.
Ezt követõen áttért Farkas Flóriánnak, a Lungo Drom elnökének „országos sajtóvisszhangot kavart pénzköltésével” kapcsolatos véleményének ismertetésére az MSZP-s országgyûlési képviselõ.
- A Híd a munkába címû, uniós és állami társfinanszírozott projekt kapcsán irreális pénzköltések mentek végbe. Irodabútorra több mint 30 millió forint, számítógépekre, tanácsadásra szintén nagy forrásokat költöttek, de még az autóbérlésekre is. Ám van még egy budai ingatlan is, ami vagy a saját kezükben van, vagy bérlik – így is, úgy is felújították – állította Teleki.
Mint hangsúlyozta: a legfõbb ügyészhez emiatt kérdést is intézett, amelyre helyettese válaszolt. Az iránt érdeklõdött a parlamenti képviselõ, várható-e nyomozás az Országos Roma Önkormányzatnál az „irreális” pénzköltés miatt. Teleki László azt a választ kapta, sikkasztás miatt nem, ám a miatt várható nyomozás, hogy történt-e visszaélés a költségvetés vonatkozásában.
- Ez sem engem, sem a közvéleményt nem nyugtatja meg. Korrekt vizsgálat kellene, ugyanis közpénzrõl van szó. Fontos tisztázni, mivel ez más nemzetiségi önkormányzatra is rossz fényt vetne – fogalmazott Teleki László.

Kanizsa2015-03-11 06:29:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül