Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319886    
Honlapkeszites

Aktuális politikai eseményekrõl
Kovács Kálmán országgyûlési képviselõ, az SZDSZ Zala megyei elnöke, az országos tanács tagja aktuális országos és helyi politikai eseményekrõl tartott sajtótájékoztatót a párt területi irodájában.

A kialakult válsággal és a jövõrõl való gondolkodással kapcsolatban megjegyezte, az elmúlt hétvége sok tanulsággal szolgált a felelõs és felelõtlen politizálásról. Támogatják a Reformszövetség javaslatát és Bokros Lajost. Nem titok, személyi egyeztetések is voltak Bokros Lajossal az elmúlt idõszakban. Azt a gazdasági törvénykezési csomagot, amelyet õ képvisel, azt a liberális gazdaságpolitikát, és azt a megoldást, amit a válságkezelésére javasol, összességében támogatják, irányát jónak tartják, mint ahogy a személyét is.

A helyi politikáról szólva véleménye szerint, ami Nagykanizsán zajlik, az egy unikum. A magyar önkormányzati rendszer sok válságot látott, de ilyen kilátástalan, régóta tartó, dilettáns helyben topogást keveset. Gyakran feltették neki ezekben a napokban azt a kérdést, hogy most SZDSZ-Fidesz koalíció van a városban, hogy megszavazták a költségvetést? – Kovács Kálmán a kérdésre azt a választ adta, ha a város érdekét az szolgálja, hogy együtt kell szavazni olyan képviselõkkel, akikkel egyébként a nagypolitika színterén nincsenek koalícióban, akkor a város érdekében együtt fognak szavazni. Ha az jó ügy, és szükséges a szavazatuk, a városért meg fogják tenni. De természetesen ez nem jelent koalíciót.
Röst János az SZDSZ önkormányzati képviselõje a megvétózott költségvetéssel kapcsolatban hozzátette: a polgármester rossz szavakat használt. Nincs vétójoga, egy lehetõsége van, hogy a közgyûlési döntést felfüggeszti 15 napig. Addig köteles összehívni soron kívüli közgyûlést, és újraszavaztathatja az elfogadott költségvetést. Nem arról van szó, hogy újra meg kell szavazni, hanem aki úgy gondolja, hogy ezt a költségvetést lenullázza, ahhoz kell minõsített többség, 14 igen szavazat. Igazából, akik részt vettek a szavazáson, kényszerhelyzetben voltak – hangsúlyozta. Gyakorlatilag egy lehetõség volt: Vagy megszavazza az SZDSZ a Városvédõk képviselõjével, Cserti Tiborral, vagy a városnak nincs költségvetése. Tudni kell, egy olyan helyzetben, ahol a költségvetés nincs elfogadva, az állami támogatásokat nem kapja meg a város, az intézmények mûködése végveszélybe kerül és az uniós pénzek is hiányozni fognak késõbb az elszámolásból. Kényszerpályán volt az SZDSZ, kötelezõ volt elfogadni. A végszavazás elõtt Marton István még arra sem vette a fáradságot, hogy a könyvvizsgálót megkérdezze, aki egész este jelen volt a költségvetési vitában. Ez nem egy jó költségvetés. Azt kellett mérlegelni, melyik nagyobb kár, ha nincs költségvetése az önkormányzatnak, vagy van egy olyan, amit bármikor vissza lehet hozni korrekcióra.
A közgyûlés feloszlatásról szólva elõször is azt elemezte, kinek az érdeke, hogy a testület fel legyen oszlatva? Az MSZP-nek sem érdeke, kampányelemként emelték be annak a tudatában, hogy úgy sem lesz feloszlatva. Marton István szívesen feloszlatná, mert õ menekülni akar, és nem botrányhõsként kíván bekerülni a város történelmébe. A botrányait ezzel felülírná.
Mi fog történni, ha feloszlik az önkormányzat? – szólt a következõ kérdése. Marton István közel három hónapig egyedül fog uralkodni. Abban semmifajta kontrollt nem tud felette gyakorolni a közgyûlés. Fegyelmivel nem lehet riogatni, ha akarja, összehívja a közgyûlést, ha akarja nem. Gyakorlatilag ki lenne szolgáltatva a város a polgármester kényének, kedvének, amit mi nem akarunk.
Marton István bejelentette, indulni fog a következõ polgármester-választáson, s vélhetõleg ebben a két hónapban a kampányát megoldaná. Mi jöhet létre ez után? Azzal, hogy három Fideszessel kevesebb, és három MSZP-sel több van, ettõl még nem jönne létre felelõs többség. Egy megoldás van, aki komolyan gondolja Nagykanizsát, annak le kell ülni, és meg kell egyezni. Azzal, hogy feloszlatjuk a testületet, a probléma még nem oldódik meg.
Kovács Kálmán a témához kapcsolódva megkérdezte, ki az a személy, akivel az MSZP úgy gondolja, álljunk mellé, hogy kapjon lehetõséget. Nem mondja meg, mert nincs ilyen embere. Ameddig nincs, addig sokkal jobb nekünk, ha alkalmanként eldönthetjük, mi szolgálja a város érdekét. Vagy ugorjunk megint egyet, egy másik Marton Istvánba? Ezt nem. Ha valaki együttmûködést kér, tegyen ajánlatot.
B.E.


2009-03-18 09:01:19


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül