Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388672    
Honlapkeszites

Múzeumigazgatók országos konferenciája a parlamentben

"Szeretnénk, hogy a magyar kultúra zászlóshajója legyen Magyarország növekedésének" - fogalmazott a Múzeumigazgatók országos konferenciája pénteki nyitónapján az Országgyûlés Felsõházi termében az emberi erõforrások minisztere. Az eseményen részt vesz Nagykanizsáról Száraz Csilla a Thúry György Múzeum igazgatója.


Balog Zoltán hangsúlyozta: egy nemzeti közösség csak akkor tud igazán emelkedni, ha kulturálisan is erõsödik.
A miniszter szerint a hosszú távú fejlõdéshez össze kell kapcsolni a hagyományos és az úgynevezett innovatív kulturális mûhelyeket; a hagyományos intézményrendszert, szolgáltatásokat úgy kell pozícionálni, hogy ott legyenek azon kezdeményezések között, amelyek 21. századi stílusban mutatják be, mi a magyar kultúra.
Nagyon fontos a látogatószám növekedése, de mégis a közösségépítés a múzeumok legfontosabb feladata - mutatott rá, hozzátéve: a szakmai eredmények akkor válnak valóságos eredménnyé, ha a közösség erõsítésében mutatkoznak meg, még ha ez elsõre nem is mindig látványos dolog.
Balog Zoltán szerint a kulturális ipar fontosságát mások, például a távol-keleti országok is felismerték: a koreai örökségvédelmi hivatal éves költségvetése 120 milliárd forintnak megfelelõ összeg - számolt be közelmúltbeli tapasztalatairól, hangsúlyozva: kultúra nélkül a gazdaság sem tud erõsödni.
Hozzátette azonban: ha kulturális produktumaink "nekünk, magunknak nem fognak tetszeni, akkor hiába kínálgatjuk a külföldieknek".
Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár kifejtette, hogy a múzeumügy a kulturális ágazat kivételes és kitüntetett területe, amely jelentõs elõrehaladást ért el az utóbbi idõkben.
Mint emlékeztetett: már a 2. Orbán-kormány is nagyon látványos és erõteljes választ adott arra a kérdésre, hogy a kulturális innovációba érdemes-e befektetni; ez a trend pedig a következõ években is folytatódni fog. Eljött az ideje, hogy 21. századi környezetben valósuljanak meg a nagy gyûjteményi központok minõségi programjai - hangsúlyozta.
Az államtitkár a tervezett beruházások közül kiemelte a Liget Budapest projektet, de szólt arról is, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál állami támogatását is többszörösére emelte a kormányzat.
"Polgári kormányként a középosztályi lét szélesítésében gondolkodunk és ebben kiemelt szerepet kap a kultúra, a közgyûjteményi intézményhálózat" - fogalmazott Hoppál Péter.
Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fõigazgatója elõadásában felhívta a figyelmet a konferencia szimbólumértékû helyszínére és arra is, hogy 2006 óta elõször vett részt a rendezvényen a kultúráért felelõs miniszter.
"A jövõre hangolva..." címet viselõ idei konferencia pénteki és szombati napjain elõadást tart mások mellett Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa; Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója; Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum fõigazgatója, valamint Vígh Annamária, az Emberi Erõforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának fõosztályvezetõje. MTI Fotó: Kovács Attila

MTI - Kanizsa2015-03-06 14:51:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül