Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776829    
Honlapkeszites

Õsbemutató az egerszegi Griff Bábszínházban

A Griff Bábszínház felkérésére Szívós Károly Blattner Géza-díjas mûvész bábszínpadra állította A bagoly, aki félt a sötétben címû mesét. A bábjáték õsbemutatója március 6-án lesz Zalaegerszegen.


 A bábjáték alapjául Jill Tomison angol író mesekönyve szolgál. A népszerû gyermekkötetet 1968-ban adták ki elõször magyar nyelven, majd 2012-ben Demény Eszter fordításában a Pozsonyi Pagony kiadó gondozásában jelent meg - idézte fel a bábszínház igazgatója.
A darabválasztást indokolva Szûcs István rámutatott, hogy a gyermekek sokkal könnyebben, elõítéletek nélkül tudnak azonosulni az állatmesékkel, a történetben szereplõk tulajdonságaival.
Jill Tomison meséje a bennünket körülvevõ mikrokörnyezetrõl, idõszerû alapproblémáról szól - mondta el Szívós Károly az MTI-nek. Ebben a történetben a gyermekek számára az a legfontosabb kérdés, hogy miért éppen a bagoly fél a sötétben. Az egymást követõ páros jelenetekben a kisbagoly különbözõ személyekkel ismerkedik meg: a cserkészfiúval, a festõnõvel, az öreg nénivel, a teleszkópos férfival. Valamennyi szereplõnek személyes tapasztalata van a sötétségrõl, így tudnak segíteni a kisbagolynak és végül megértetik vele azt is, hogy miért nem kell félni a sötétségtõl - magyarázta a rendezõ.
A meséhez illõ környezetet Orosz Klaudia báb- és díszlettervezõ könnyen mozdítható elemekbõl - fákból, bokrokból - teremtette meg. A bábok hátulról mozgatható figurák, képesek repülni, az élõszereplõs megoldás - a bábok arcát a ruhabábba bújtatott bábszínészek adják - pedig a történet kicsit groteszk, meseszerû jellegét hangsúlyozza - fejtette ki Szívós Károly.
Beszélt arról is, hogy Nyitrai László zeneszerzõ nem szokványos zenét írt a történethez: az effekt-, hangulatszerû zenét különbözõ hangszereken - a hegedûtõl a ritmus hangszereken át a harmonikáig - szólaltatják meg.
A bábszínházi produkcióhoz - a Kisbagoly szerepét játszó - Balázs László animációs filmet is készített, a háttérben vetített videó mintegy illusztrációként kíséri végig a történetet.
A további szerepeket a zalaegerszegi õsbemutatón B. Szolnok Ágnes, Báthory Gábor, Nagy Karina és Szilinyi Arnold játssza.

MTI - Kanizsa2015-03-05 07:27:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül