Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795467    
Honlapkeszites

Közellenség - Premier a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Közellenség címmel Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán készült zenés színházi adaptációt mutat be a Hevesi Sándor Színház társulata Sztarenki Pál rendezésében március 6-án Zalaegerszegen.


A Tasnádi István szövegére épülõ elõadás mûfaji meghatározása zenés uszítás, amely ez esetben mûfaji fricskát jelent. Nyilván nem szószerinti uszító zenérõl, és fõleg nem primer uszításról van szó, hanem egy adott szövegkörnyezet és az alkalmazott zene meghatározó együtthatásáról, melyben keverednek majd a brechti songok a kvázi reklámdalokkal, az egyszerû slágerekkel - mondta el a rendezõ az MTI kérdésére.
Hozzáfûzte: a pénteken bemutatandó produkció közös gondolkozás eredménye, együtt dolgozott Madák Zsuzsanna dramaturggal, aki az elõadáson Kanca szerepét játssza, Mészáros Tibor díszlettervezõvel, Cselényi Nóra jelmeztervezõvel, Máriás Zsolt zeneszerzõvel és Gergye Krisztián táncos-koreográfussal.
Sztarenki Pál beszélt arról is, hogy Gergye Krisztiánt már régóta szerették volna meghívni a társulathoz, mert rendkívüli tehetsége hasznosan és ösztönzõen hat a csapat munkájára. Máriás Zsoltot pedig - aki már többször szerzett zenét az elõadásokhoz, Besenczi igazgatása óta a színház zenei vezetõje - most kérték fel elõször egész estés színházi feladatra.
A színházi elõadás alapjául szolgáló Kleist-elbeszélés világirodalmi jelentõségû mû: a novellából több mint húsz dramatikus feldolgozás, továbbá film és opera is készült. Magyarul elõször Sütõ András írt belõle drámát Egy lócsiszár virágvasárnapjai címmel 1973-ban. Az irodalmi mûvet Tasnádi István József Attila-díjas drámaíró 1999-ben dolgozta fel Közellenség címmel.
A színpadi változat az eredeti - a 16. század közepén, a Német-római Császárságban játszódó - történetet beszéli el. Fõhõse Kohlhaas Mihály - a szerepet Farkas Ignác alakítja - lókereskedõ. Derék, becsületes, jogkövetõ állampolgár, aki mindaddig hisz az államban és a jogbiztonságban, míg súlyos sérelem nem éri: a lipcsei vásárra menet Brandenburg és Szászország határán a jogra hivatkozva elkobozzák tõle két gyönyörû fekete lovát. S mivel Kohlhaas Mihály sehol nem talál jogorvoslatot, kénytelen átlépni minden határt és a maga öntörvényû módján keresni igazságát - idézte fel Sztarenki.
A fõbb szerepeket Farkas Ignác mellett Kiss Ernõ, Kátai Kinga, Barsi Márton, Balogh Tamás, Mihály Péter és Kanda Pál játssza. MTI Fotó: Varga György

 

MTI - Kanizsa2015-03-04 10:06:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül