Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55407952    
Honlapkeszites

Rekordot döntött a látogatók száma a Magyar Nemzeti Parkokban

Újabb rekordot döntött a Magyar Nemzeti Parkok látogatottsága tavaly: jócskán meghaladta az 1,4 millió fõt a regisztrált látogatók száma. Mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, tanösvényeket, barlangokat, bemutatóhelyeket, különbözõ szakvezetéses túrákat, rendezvényeket és ökoturisztikai szálláshelyeket mint az azt megelõzõ évben. Hazánk nemzeti parkjainak kínálata évrõl-évre egyre népszerûbb.


A legnagyobb mértékben – 25 százalékkal – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság növelte látogatóinak számát, de máshol is –, így a Duna–Dráva, a Fertõ–Hanság, a Duna–Ipoly és a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein – 10 százalékot meghaladó emelkedést mértek.
A látogatószám növekedéséhez a változatos és izgalmas programok mellett az elmúlt években lezajlott fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak. 2014-ben nyílt meg például a szõcei Lápok Háza bemutatóközpont és a Királyréti Látogatóközpont, míg számos helyszínen megújult kiállítások, programok várták az érdeklõdõket.
Tavaly is nagyon népszerûek voltak a kiépített barlangok, különösen a Tapolcai-tavasbarlang, a Baradla-barlang, az Anna-barlang, az Abaligeti-barlang, a Pál-völgyi és a Szemlõ-hegyi-barlang. Sok látogatót vonzottak a kúszós-mászós túrák is, például a Csodabogyós- és a Mátyás-hegyi-barlangban. Sokan keresték fel a geológiai bemutatóhelyeket, így például a Hegyestût vagy az Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Területet is.
A programok közül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Levendula Szedd Magad akció aratta a legnagyobb sikert. Több ezer érdeklõdõ vett részt a tihanyi Levendula Fesztiválon, a Kápolnapusztai Bivalyfesztiválon, a Tatai Vadlúd Sokadalmon, a hortobágyi Darufesztiválon és az Õrségi Tökfesztiválon is. A látogatók egyre több rendezvényen találkozhatnak a nemzeti parki védjegyes termékekkel is.
A kulturális örökségi helyszínek közül nagyon népszerû volt az Õrségi Népi Mûemlékegyüttes. Az igazgatóság tavaly itt alakította ki az „Élet a kaszálógyümölcsösben” névre keresztelt tanösvényt, amely elnyerte „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet.

Az idei év is tartogat számos újdonságot és izgalmas programot a Magyar Nemzeti Parkokban. Év elején adták át az évente több mint 100 ezer látogatót fogadó Tapolcai-tavasbarlanghoz kapcsolódó új látogatóközpontot. Szaporca határában tavasz elején vehetik birtokba a látogatók az Õs-Dráva Bemutatóközpontot. Várhatóan május elejétõl újra látogatható lesz a megújult Tisza-tavi Vízi Sétány. A természeti élményekre vágyók számára meghirdetett több ezer program közül kiemelkedik a Varázslatos Magyarországgal közösen, idén elõször meghirdetett fotóstúra-sorozat. Az UNESCO nemzetközi programnaptárába is bekerült a Szentjánosbogár-fesztivál, amely igazi különlegességnek ígérkezik, hiszen a rendezvény csatlakozik a fény nemzetközi évéhez, Magyarországon pedig az év rovara idén a nagy szentjánosbogár.
A Magyar Nemzeti Parkok bemutatóhelyeirõl és programjairól a megújult www.magyarnemzetiparkok.hu honlapon találnak részletes információt az érdeklõk.
 

Földmûvelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda
 2015-02-24 15:09:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül