Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400783    
Honlapkeszites

Költségvetés – Lenni vagy nem lenni?
A március 5-6-i közgyûlésen elfogadott, majd Marton István által megvétózott költségvetés volt a témája a Karádi Ferenc képviselõ által összehívott sajtótájékoztatónak. A képviselõ szeretné, hogy a testület minél elõbb összeüljön, s a március 15-i határidõ elõtt sikerüljön érvényes költségvetést megszavazni, hiszen utána már nem tudják a normatívákat lehívni, s ez károkat okozhat a városnak.
 
– Városunkban Nagykanizsán az a furcsa, soha nem tapasztalt helyzet állt elõ, hogy a képviselõ testület felelõsen gondolkodó többsége elfogadta a 2009. évi költségvetés tervezetét, de a polgármester úr a döntést megvétózva megakadályozta a rendelet kihirdetését. Tudott dolog, hogy március 15-ig lehet a település önkormányzatának a tárgy évi költségvetés végleges változatát elfogadni anélkül, hogy jelentõs, a város egész mûködésére kiható negatív hatásokkal számolnunk kellene.Most, március 12-én még van lehetõsége Nagykanizsa város polgármesterének arra, hogy a képviselõkkel az idõpont tekintetében történt egyeztetés után egy rendkívüli közgyûlés azonnali összehívásával a vitás kérdések megtárgyalása után véglegesíthesse a város 2009. évi költségvetését a testülettel.

– Mindennek érdekében tisztelettel kérem a Polgármester Urat, hogy tegye meg ezt a fontos lépést, hogy azonnal összehívja a rendkívüli közgyûlést a költségvetés elfogadása érdekében. Természetesen, miután én a FIDESZ frakció tagja vagyok, ezt a javaslatomat tegnap egyeztettem a többi frakciótársammal is, és elmondhatom, hogy a jelenlévõk mindannyian egyetértettek a kéréssel. Volt az elmúlt hetekben nagyságrendekkel jelentéktelenebb ügy is, amiért határozatképes létszámban megjelentünk a hívott szóra, tehát a képviselõk magatartásán nem múlik a közgyûlés megtartása.Azok az aggályok, amelyek a költségvetés belsõ tartalmával kapcsolatban felmerültek, számomra nehezen érthetõk. A hiány mértékének meghatározását jelentõsen befolyásolják a polgármester úr és a többi általa irányított képviselõ igényeit kielégíteni szándékozó tételek. Ha összeszámolom õket, akkor azonnal legalább 4-500 millió forintos többletkiadást eredményeznek hitelbõl finanszírozva a Marton István, Polai József, Bicsák Miklós, dr. Károlyi Attila, Horváth István által kért fejlesztések. Ennek ismeretében álságos magatartás azt mondani, hogy számukra nem elfogadható a jelenlegi hiány mértéke.A mûködési hitel és a hosszú lejáratú fejlesztési hitelek összeadása, csak játék a számokkal annak érdekében, hogy minél hihetõbben lehessen alátámasztani a „nem” szavazatokat.Cserti Tibor képviselõtársunknak volt egy minden bajra megoldást kínáló, ésszerû javaslata, amelyet el is fogadtunk. Ennek értelmében a központi számok és a helyi adatok ismeretében visszakerül az elfogadott költségvetés a testület elé és abban az esetben, ha szükséges lesz módosításra kerül - zárta gondolatait Karádi Ferenc fideszes képviselõ, majd hozzátette: kérik, hogy a polgármester tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a törvényes határidõn belül legyen Nagykanizsa városának elfogadott költségvetése a 2009. évre.

Újságírói kérdésre Karádi Ferenc azt válaszolta, hogy szerinte a költségvetés – a Cserti Tibor által javasolt kiegészítésekkel, javításokkal – abszolút elfogadható, ám a mûködési hitel mértékét túl magasnak tartja.
S.E.


2009-03-12 13:04:21


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül