Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314830    
Honlapkeszites

Újabb tüntetés a kórháznál

- Úgy látjuk, valóban az a kormányzat szándéka, hogy a kanizsai kórház ellátási területét, illetve bizonyos szakterületeket csökkenteni kívánják. Amit nyilván nem mondanak ki elõre – hangzott el az MSZP helyi szervezete által összehívott szerdai, szintén a kórház bejáratánál megtartott demonstráción. A tüntetés „apropóját” ezúttal egy, Cseresnyés Péternek és Dénes Sándornak szánt petíció szolgáltatta.


- Sajnálatos módon azért kellett újra összegyûlnünk, mert azok a hírek, amiket kapunk és hallunk a városban is, kellõ szomorúsággal töltenek el bennünket. Nyilván nem fogják kimondani, hogy bizonyos szakterületek megszûnnek, hanem olyan helyzeteket teremtenek, amibõl a finanszírozási oldaláról kényszerítik rá a kórház vezetését arra, hogy megtegye azokat a nem kellemetlen lépéseket, amik a lakosságot érinthetik – mondta elöljáróban az esemény elõtt megtartott sajtótájékoztatón dr. Fodor Csaba önkormányzati képviselõ, az MSZP megyei elnöke. Hozzátéve: úgy gondolják, emiatt kell ismét „felemelni” a szavukat, azért, hogy megtartsák azt az ellátási minõséget, amit most nyújt a kórház.
- Az önkormányzat sok százmilliót invesztált ebbe a kórházba – folytatta Dr. Fodor Csaba – éppen ezért úgy kellene véghezvitt fejlesztéseket hasznosítani, hogy azt az intézmény körzetéhez tartozó emberek gyógyítására fordítják.
- Úgy jöttünk el, mint civilek – vette át a szót Tar Mihály, a „civil tüntetések fõszónoka.” Hangsúlyozta: „emellé a cél mellé mindenkinek oda kell állnia”, utalt a demonstráció mondanivalójára.
- Ezt a kórházat meg kell menteni a kanizsaiaknak és az ellátási területen élõ embereknek – szögezte le Tar Mihály.
Teleki László országgyûlési képviselõ arról beszélt, a „legutóbbi tüntetés óta nem sok minden történt”. Azaz, sem a demonstrálókat, sem a városi és környékbeli polgárait nem nyugtatták meg azokban a kérdésekben, amiket legutóbb feltettek – állította a politikus.
- Ezért most az elmúlt idõszak eseményeit reagáljuk le. Egyúttal reagálunk arra is, a mi olvasatunkban mit jelent az a kinevezés, ami a keddi nap során történt a zalaegerszegi kórház fõigazgatói posztján. Ez új helyzetet hoz Kanizsa életébe is. Így ennek okán újra feltesszük azokat a kérdéseket is, amiket legutóbb. Ám ezúttal egy petícióit is el fogunk juttatni Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõnek és Dénes Sándor polgármesternek a tüntetõk, a város és a térség lakóinak nevében – közölte Teleki László. Majd kiemelte: annak érdekében teszik mindezt, hogy „címzettek vessenek mindent latba a kanizsai kórház védelméért. S ne engedjék, hogy bármit, amit a kórház elért, abból elvigyenek valamit is.”
- Teljesen mindegy, milyen koncepciót akar a kormány kialakítani az egészségügyben, egy biztos: azokat a városokat, amik megyei jogú címmel vannak ellátva, kezelje külön a kormányzat. Nem lehet, hogy e címen leépítés, megcsonkítás és az autonómia teljes felszámolása következzen be – fogalmazott az országgyûlési képviselõ.
Az MTI kérdésére, mely szerint van-e olyan dolog az említett zalaegerszegi kórházban történt kinevezéssel kapcsolatban, ami hathat a kanizsai egészségügyi intézményre, Teleki László azt válaszolta, „természetesen mi azt érzékeljük, nem a helyi kórház, hanem a megyeszékhelyi kapja a súlyponti szerepet, ahogy ezt a kormányzati kommunikációból ki lehet venni. A fõigazgatót, Dr. Halász Gabriellát is ezért nevezték ki idõ elõtt. A kanizsai kórház mindenképp sérülni fog. A forrásokat pedig mindig a megyei szintû fõkórházaknak utalják, amik aztán majd az oszt tovább a többi város intézményének. Már látható a kép, hogy Zalaegerszeg lesz a központja – megyénkben – a gyógyításnak.”
Dr. Fodor Csaba hozzátette: az is „érdekes dolog, hogy a zalaegerszegi kórház fõigazgatója, Dr. Halász Gabriella, és a hévízi kórház fõigazgatója, Dr. Kvarda Attila közt szoros, családi kapcsolat van, mivel házasok.”
- Milyen helyzetben van Nagykanizsa akármilyen tárgyalási pozícióban, amikor vele szemben egy család ül? – így Dr. Fodor Csaba.
Tar Mihály szerint a vezetõcsere két hét alatt „játszódott le” a megyeszékhelyi intézmény élén. Mint elmondta: kirúgták Csidei Irént, majd pályázat és mindenféle egyeztetés nélkül kinevezték az új igazgatót. Ezt Tar Mihály példátlan dolognak minõsítette.
A tájékoztató végén átadták az említett petíciót is. Amelyben „követelik” Cseresnyés Pétertõl, Dénes Sándortól, valamint az „abszolút Fideszes többségû önkormányzattól”, hogy minden tudásukat, kapcsolatukat, érdekérvényesítõ erejüket használják fel ahhoz, hogy az átalakítások ne érintsék a kanizsai kórházat.


Tüntetés: Fideszes önkormányzati képviselõi névsorolvasással is…

A múltkorinál kevesebben, mintegy százan-száztízen hallgatták a szónokokat. Elõször Böröcz Zoltánt, a szocialista párt helyi elnökét. Mondanivalóját azzal kezdte, „kettõ nap sem telt el, és kemény sajtóbírálat ért mindnyájunkat, miszerint, mi, a bukott baloldal riogatjuk a népet.”
- Egy államtitkár helyettes nyilatkozott a kórház átalakításról, amit úgy indokolt, racionalizás szükséges az egészségügy terén is… Egyébként ismét megszólaltak ezek a senkiháziak, akik nem írják alá a közleményeiket. Ma ismét megszólaltak: hogy a kanizsai kórházat semmi veszély nem fenyegeti. Pedig már folynak a tárgyalások, amik mindezt megcáfolják – fogalmazott Böröcz Zoltán.
A kanizsai kórház minden osztálya hotelszintû ellátást biztosít Böröcz szerint, és éppen ezt akarják megszüntetni.
Dr. Fodor Csaba mondandójában hangsúlyozta: a városlakók pénze van abban a kórházban, amit az állam annektált.
- Bíztunk benne, legutóbbi tüntetésünk híre eljut olyan helyekre, egyúttal olyan emberekhez, akik mindent megtesznek, hogy megmaradjon ez a súlyponti kórház a helyi-és környékbeli lakóknak. Most is ez a célunk – jelentette ki az MSZP megyei vezetõje.
- Hoztam egy kék mappát. Olyat, amihez hasonlóból polgármesterünk is felolvassa a beszédeit. Én viszont egy névsort hoztam. Kérem, aki hallja a nevét, az feleljen igennel – kezdte Tar Mihály. Majd felolvasta Cseresnyés Péter, Dénes Sándor, Karádi Ferenc, Tóth Nándor nevét. Velük kapcsolatban a tüntetõk „nem tetszésüket” fejezték ki. Volt olyan, aki közölte: nem is itt kellene az említett politikusoknak élniük…
- Történt tegnap valami. Sokan bíztunk benne, ami a megyei kórház élén történt, az nem következik be. Ennyire nem lehetnek azok az emberek gátlástalanok, akik valójában azok, s a vezetõi kinevezésrõl döntöttek. Nem ismerem a hölgyet, nem ismerem a képességeit sem. Ám fura volt, ami történt. Két hete indoklás nélkül kirúgták Dr. Csidei Irént, a kórház korábbi fõigazgatóját, aki 18 évig vezette az intézményt, sokak megelégedésére. Az új igazgatót viszont pályáztatás nélkül nevezték ki. Róla kevesen gondolják, alkalmas a posztjára. Egyébként neki családi kötõdése is van a keszthelyi-hévízi kórház vezetõjével, így vajon hova fogja nyomni azt a pénzt, amit, ha összevonják a kórházakat, a fõkórház kap meg elosztásra – kérdezte Tar Mihály. Azt is érintette beszédében, mit tesz a város Fideszes vezetése a „közlemények kidobálásán” túl, amiket egyébként sem írnak alá. Zárszavában pedig annak adott hangot, hogy a kanizsai kórház rövidesen az „enyészeté” lesz.
Teleki László szerint a kanizsai kórház – egyúttal az egészségügyben e téren tervezett változások – nem lehetnek bal-vagy jobboldali politikai kérdései.
- Az érdekeink közösek. Azokat kell megvédenünk… Kérdés, mi fog történni a kanizsai kórházzal? Amit nem engedünk elveszni. Sem a betegek, sem az intézmény dolgozói miatt – jelentette ki az országgyûlési képviselõ. Azt is, hogy „nem a helyi kórház fõigazgatójában, Dr. Brünner Szilveszterben gondolkodtak a zalaegerszegi intézmény élére, hanem egy keszthelyi hölgyben, akit ki is neveztek.”
- Eddig bizakodtunk, nem csökkenik a kanizsai kórház szerepét. De ez a hajó már elment… Anélkül, hogy minket bármirõl is tájékoztattak volna – szögezte le Teleki László. MTI Fotó: Varga György

Sz.Zs.


 2015-02-12 08:41:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül