Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048893    
Honlapkeszites

Házhoz megy a Zenede – a 20. század szabadkönnyûzenéjének fejlõdésérõl

A Házhoz megy a Zenede Nyugat-Magyarországi Turnén 14 nagyvárosban 22 elõadást tartanak a mûvészek. A január és május között 8200 gyermek követheti végig a könnyûzene és a tánc-mûvészet fejlõdését. Az esti elõadásokon a felnõttek is betekintést nyerhetnek a Blues, Swing, Rock&Roll, Soul, Funk, Pop zenei stílusaiba.


A Házhoz megy a Zenede Nyugat-Magyarországi Turné 2. állomása 2015.02.16. Nagykanizsa. A zenetörténeti programsorozat megálmodója Bordás József dob-mûvész, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja.

A nagykanizsai helyszínen három elõadásra kerül sor. 13 órakor és 14:30-kor egy-egy 60 perces Matinén térítésmentesen, támogatott formában vehetnek részt az általános-és középiskolás csoportok. A kidolgozott és elfogadott Házhoz megy a Zenede program a Nemzeti Alaptantervvel megegyezõ és azt kiegészíteni kívánó tematika.

Az esti, 18:00-kor kezdõdõ felnõtteknek szóló elõadás kibõvített, 90 perces, interaktív zenés, táncos elõadás, mely a 20. század könnyûzenéjének fejlõdésérõl, illusztrációkkal, projektor kivetítéssel több zenével és a felnõtt lakosság számára is érdekes zene-kulturális, zenetörténeti információkkal egészül ki.

Az elõadás célja bemutatni a könnyûzene kialakulását, fejlõdését az 1910-as évektõl napjainkig és annak hatását a mai kortárs klasszikus és populáris zenében egyaránt: különbözõ népcsoportok zenéjének és a jazz poliritmikus világának ötvözetét; a vokális zene európai hatását és a fúvós hangszerek összefüggését; az ütõhangszerek színes palettáját és a zenében betöltött helyüket. Az elõadásban combo formációban szólalnak meg a bemutatott mûvek. Az interaktív elõadást a zenekar egy tagja Bordás József dob-mûvész, zenetanár vezeti 60 perces elõadás keretében. Az elõadások a háttérben projektorkivetítéssel, interaktív elõadás formájában zajlanak.

4 tagú zenekar: Abebe Dániel BEBE, a Back II Black frontembere énekel, Balogh Roland Príma Díjas mûvész, a 2009. Montreux Jazz-gitár verseny nyertese gitár, Balogh Zoltán a 2010. Montreux jazz-zongora verseny döntõse, és Bordás József a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja dobol illetve az elõadást tartja.
Táncosok: Jász Orsolya táncmûvész és partnere az adott zenei stílusokhoz kapcsolódó táncokat mutatják be.
 

Kanizsa2015-02-09 07:44:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül