Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410946    
Honlapkeszites

Több ezer éves bronzkincsek megtalálóit jutalmazták Zalaegerszegen

Oklevelet és pénzjutalmat adott át szombaton Zalaegerszegen Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott annak a három embernek, akik tavaly õsszel egy 73 darabból álló bronzkincsleletet adtak át a Göcseji Múzeumnak.


A több mint háromezer éves, ékszereket, fegyvereket, használati tárgyakat tartalmazó leletegyüttest a tótszerdahelyi Virág István, a felsõrajki Szakál János és fia, Szakál Tamás - az õ nevében édesanyja vette át az elismerést - egy közelebbrõl meg nem nevezett zalai területen találta.
Kövér László azt mondta: a becsületes megtalálók cselekedete által nemcsak a Göcseji Múzeum gyarapodott, "de mi valamennyien gazdagabbak lettünk azzal a tapasztalattal, hogy az önzetlenség, a becsület és a tisztesség változatlanul él a zalai tájakon". A három ember cselekedetével "gyarapította a köz vagyonát, és megerõsítette a köz hitét, hogy érdemes önzetlennek, becsületesnek és tisztességesnek lenni".
Mint mondta, a 73 darabból álló bronzkincs nemcsak a mai zalai táj korabeli civilizációjára emlékeztet, hanem a tárgyak egykori tulajdonosára és az emberi múlandóságra is. A leletekbõl ítélve gazdag ember lehetett a tárgyak birtokosa, de a több ezredévnyi idõ elmosta a tulajdonos nevét, emlékét, "csak négy kilogrammnyi megtalált fémtárgy emlékezetet egy ismeretlen emberi sorsra".
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a kincsnek a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban való elhelyezése az önkormányzat számára is nagy jelentõségû.
Virág István, a leletek megtalálója az MTI érdeklõdésére elmondta: gombászás közben talált a kincsekre, amelyekrõl akkor még nem sejtette, mi lehet az. Miután nem tudta, mire bukkant, a sógorának mutatta meg, s végül vele és annak fiával vitték be a múzeumba a bronz eszközöket.
Kaján Imre, a múzeum igazgatója arról beszélt, hogy ritkán adódik olyan pillanat egy múzeum történetében, hogy egyszer csak beállítanak egy értékes lelettel. Az önzetlen megtalálók lavórban hozták be az intézménybe a bronz kincseket, amelyek láttán "összeszaladtak a kollégák".
A múzeumba került ép és töredékes leletek nagyjából 3300 évesek lehetnek - ami a trójai háborúk ideje -, az akkori urnamezõs kultúra korszakából származnak, és egy késõ bronzkori elõkelõség tárgyi emlékei. Csaknem egy tucat sarló, számos fegyver - rövidkard, harci balta, lándzsák és tõrök -, illetve ékszerek, nyak- és karperecek, dísztûk is szép számban találhatók a leletek sorában.
Kaján Imre kitért arra is, hogy a Göcseji Múzeum régészei, a Nemzeti Múzeum munkatársai és az ELTE késõ bronzkori kutatásokkal foglalkozó csoportjának tagjai tavasszal vizsgálják meg a titokban tartott lelõhelyet, ahol egy települést is sejtenek, a Miskolci Egyetem munkatársai pedig a fémötvözetek összetételének vizsgálatát is elvégzik. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa2015-01-31 13:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül