Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046084    
Honlapkeszites

Sok és sokféle program a Tavaszi Mûvészeti Fesztiválon
Sok és sokféle programmal találkozhat a március 13-tól 31-ig zajló Tavaszi Mûvészeti Fesztivál közönsége – hangzott el a programokról tartott sajtótájékoztatón. Lesz könnyû és komolyzene, jazz, gyermekmûsor, színházi elõadás, kiállítás és tánc.

Farkas Tibor, a KKK igazgatója kiemelte:
– A Ghymes Együttes „Álombálom” címû lemezbemutató koncertjével indul a program 13-án 19 órakor a HSMK-ban. 15-én A költõ visszatér címmel keresztmetszetet láthatunk a rockoperából többek közt Keresztes Ildikó, Pintér Tibor, Rosta Claudia és Hábencius György szereplésével. Érdekesnek, izgalmasnak ígérkezik 25-én 19 órától az Új Színház A csúnya címû elõadása szintén a HSMK-ban. A fõbb szerepekben Gáspár Sándort, Pokorny Lillát, Nagy Zoltánt és Almási Sándort láthatjuk. A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar koncertjét Kökényessy Zoltán vezényli 22-én 19 órától a Medgyaszay Házban. A Magyar Jazz Ünnepe címmel 27-én 19 órakor Horváth Kornél és Alegre Correa brazil elõadó lép fel egy új mûsorral a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban. A záróprogramon a Zalai Táncegyüttes lép fel Ritmus címû mûsorával. A fesztivál összköltségvetése mintegy ötmillió forint.

Kõfalvi Csilla, a Magyar Plakát Ház intézményegység-vezetõje a 20-án 15 órakor nyíló Sorsodat magad intézed címû politikai plakátok kiállítására hívta fel a figyelmet. Az 1950-es 1960-as évekbõl származó plakátokról elmondta:
– Ez az idõszak minden szempontból a legnehezebb – összegezte. Nemcsak azért, mert nagyon kevés plakát maradt meg ebbõl a bõ két és fél évtizedbõl, amikor nagy példányszámban jelentek meg a megrendelõ igényéhez igazodva, többségében szocreál stílusban litografált plakátok. A mintegy száz plakát kilencven százaléka politikai plakát. A kiállítás címét egy alkotás címébõl választottuk. Ha végigtekintünk a plakátokon, alapvetõen egy rendkívül deprimált, szomorú korszak köszön vissza ránk. Az a korszak, amelyrõl hajlamosak vagyunk elfeledkezni.
Tóthné Hegedûs Erzsébet a HSMK munkatársa megjegyezte:
– Ha a katalógusra pillantunk, megállapíthatjuk, az elmúlt tizenhárom év szervezési rendje érzõdik. Az összekötõ vezérfonal nyolc produkciónál a zene. Valóban, a hagyomány folytatódik, mert az óvodás korosztálytól kezdve mindenkinek szól egy-egy elõadás. Szeretetteljes kézfogásként, a határon túli mûvészetek felé nyitásra a Ghymes együttes bemutatkozása a példa. A komolyzenei vonulat igazából az elmúlt évben erõsödött meg. A húsvét és a Költészet Napja közeledtével kicsit elõrejelzésnek számít a Zene és költészet címû elõadás. A két részbõl álló produkció elsõ részében A lét igaz értelme címmel Bachtól Pilinszkyig hangzanak el mûvek, a második részben pedig közismert operákból hallhatunk részleteket. Közremûködnek a Magyar Állami Operaház magánénekesei, Szennai Kálmán karmester és Dóczy Péter színmûvész. Észrevehetõ, hogy a helyi erõket és a megyei értékeket is felmutatják a szervezõk. Láthatunk városunkban mûködõ csoportokat, így a Kanizsa Folt Csoport A szeretet színei címû kiállítását.
B.E.


2009-03-09 10:14:45


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül