Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399604    
Honlapkeszites

DK: Mutyi a szerzõdések körül

- Meglehetõsen gyanús szerzõdést kötött Kanizsa önkormányzata még decemberben, a jelenlegi kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár, Giró-Szász András által alapított vállalkozással, a Strategopolis Kft-vel – mondta Horváth Jácint önkormányzati képviselõ és Nagy Zoltán, a megyei közgyûlés képviselõje pénteki sajtótájékoztatóján.


Horváth Jácint elöljáróban közölte: kormányzati szerepvállalása miatt Giró-Szász András eladta tulajdoni részesedését. Jelenleg a Századvég Gazdaságkutató Zrt-ben korábban érdekelt tulajdonosai vannak az említett cégnek.

- A szerzõdés szerint szóbeli tanácsadásra – gazdaságfejlesztési feladatokra – havonta 762 ezer forintot kap városunktól a Strategopolis Kft. Így egy év alatt több mint 9 millió forintot fizet számonkérhetõ paramétereket nem tartalmazó tanácsadásra a kanizsai önkormányzat. Ebben a formában közpénzek pazarlása merülhet fel jelen szerzõdésben – hangsúlyozta a DK önkormányzati képviselõje. Hozzátéve: mindezek fényében ismét tiltakoznak az ellen, hogy a közétkeztetési díjakat két hete 9 százalékkal emelte az önkormányzat, amit a helyi lakosokkal fizettet meg.

A szerzõdés Horváth Jácint szerint azért is gyanús, mert szóbeli tanácsadásra kötötték, ami pusztán konzultációt jelent. Mindez pedig ebben a formában ellenõrizhetetlen. A szerzõdéskötés gyorsasága szintén árulkodó, ugyanis az önkormányzat december 18-i ülésén döntött arról, hogy ilyen szerzõdést kíván kötni. A szerzõdést pedig a szakbizottság már december 30-án reggel tárgyalta. A két idõpont közt összesen négy munkanap telt el.

- Azért is gyanús a szerzõdés, mert versenyeztetés nélkül kötötte meg az önkormányzat a céggel. Ezt egyébként csakis három esetben tehetnék meg. Egyebek mellett például úgy, hogy a beszerzés értéke nem haladja meg a nettó egymillió forintot – fogalmazott az önkormányzati képviselõ.
Horváth Jácint arról is szólt, hogy Dénes Sándor polgármester tájékoztatása szerint Zalaegerszeg számára a Strategopolis Kft. hasonló szerzõdésben vállalja ezen feladatok ellátását.

- Kérni fogjuk Zalaegerszeg önkormányzatától is az erre vonatkozó információkat. Ezeket a pénzeket mindkét város inkább a szociális szférára, a gyermekétkeztetésre költse, ne pedig kormányközeli haverok zsebét tömje – ezt már Nagy Zoltán mondta, a megyei közgyûlés képviselõje. Egyúttal annak is hangot adtak Horváth Jácinttal közösen, hogy az említett szerzõdés 8. pontja kimondja, hogy kártérítés nélkül felbontható a szerzõdés, amit Dénes Sándor polgármester azonnal bontson is fel.

Kanizsa

 

 2015-01-30 16:27:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül