Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357600    
Honlapkeszites

Több mint háromezer éves bronzkincseket adtak át megtalálóik a Göcseji Múzeumnak

Több mint háromezer éves bronzkincseket, köztük ékszereket, fegyvereket, használati tárgyakat adtak át megtalálóik a zalaegerszegi Göcseji Múzeumnak, ahol a 73 darabból álló leletegyüttest szombattól tárják a nyilvánosság elé. A becsületes megtalálókat jutalomban részesítik - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.


A kiállítóhelyet 2014 szeptemberében keresték fel a becsületes zalai megtalálók, akik a megye egyik fél évszázada ismert - de közelebbrõl meg nem nevezett - régészeti lelõhelyének közelében bukkantak rá a bronzkori tárgyakra - derül ki az Ilon Gábor és Straub Péter régészek által készített háttéranyagból.
A múzeumba került ép és töredékes leletek az idõszámításunk elõtti 14-13. és 9-8. század közötti urnamezõs kultúra korszakából származnak. Hasonló korú emlékek legutóbb 1967-ben kerültek a múzeumba Pötréte határából, illetve az elmúlt évtizedben a várvölgyi földvár területén került elõ több mint egy tucat, különbözõ összetételû bronzkori leletegyüttes.
A mostani leletek egy késõ bronzkori elõkelõség tárgyi emlékei. A közel egy tucat sarló a földmûvelésre, a gazdaság és ezzel a hatalom egyik elemére utal, de számos fegyver - masszív rövidkard, harci balta, lándzsák és tõrök, valamint mellpáncél kúpos bronzkorongja - is van a kincsek között. Ékszerek is találhatók a leletek sorában, legalább három emberöltõnyi idõszak ékszerdivatjának változása követhetõ nyomon a változatos formájú dísztûk, azaz a fibulák jóvoltából.
Nagy számban találni a leletegyüttesben különbözõ díszítésû és technikájú nyak- és karperecet, ez utóbbiak közül néhánynak a magas óntartalom csillogó, ezüstös hatást kölcsönöz. A tárgyak között szerepel egy vonalkötegekkel díszített tömör bronzkarika is, egyfajta értékmérõ karika vagy karikapénz, amely az urnamezõs kori gazdaságban a csere és a kereskedelem fontos darabja volt.
A zalaegerszegi múzeumba került kincsek összsúlya megközelíti a négy kilogrammot, mennyisége és minõsége, valamint összetétele alapján egyaránt különleges érdeklõdésre tarthat számot. A több mint 70 bronztárgyról már elõzetesen megállapítható, hogy köztük számos összeillõ töredék is van.
A múzeum tájékoztatása szerint Zala megyében eddig még sohasem fordult elõ, de országosan is csak kevés alkalommal történt meg, hogy ilyen jelentõségû régészeti leletet önzetlenül átadjanak megtalálóik egy múzeumnak. Ennek elismeréseként szombaton Kövér László, az országgyûlés elnöke és Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott jutalmat ad át a becsületes megtalálóknak.

MTI - Kanizsa2015-01-29 08:35:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül