Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127626    
Honlapkeszites

Csaknem egymilliárd forint támogatás kapnak az önkormányzati múzeumok

Csaknem egymilliárd forint múzeumi célú állami támogatásról döntött az Emberi Erõforrások Minisztériuma, a pénzt az egykori megyei múzeumi szervezetek önkormányzati fenntartásba került tagintézményei kapják - közölte a tárca pénteken az MTI-vel. A kanizsai Thúry György Múzeum 27 millió forintot kap.


A megítélt összeget az érintett önkormányzatok mûködési célokra használhatják fel. A 985 millió forint összértékû támogatás csaknem 50 millió forinttal haladja meg a tavalyi évben folyósított állami hozzájárulást - olvasható a tárca közleményében.
A dokumentum felidézi, hogy a vidéki múzeumi hálózat életében 2012, illetve 2013 eleje nagy változásokat hozott, megváltozott a fenntartói kör és a finanszírozási háttér is.
Ilyen léptékû átalakulások utoljára fél évszázada, 1962-1963-ban zajlottak le a múzeumi szférában - emlékeztetett a tárca, felidézve, hogy a megyei feladatokat ellátó megyei múzeumokat 2013-tól a megyeszékhelyek vették át, míg a megyei múzeumi szervezetek vidéki tagintézményei a területi elhelyezkedés szerint illetékes települési önkormányzatokhoz kerültek.
"Az átszervezés célja az volt, hogy megerõsödjön a muzeális intézmények lokális szerepe, ezáltal aktívabban vegyenek részt a helyi kulturális életben" - olvasható a közleményben.
A szervezeti átalakítás az állami forrásbiztosítás korszerûsítésével is együtt járt, az állami támogatás meghatározására az ellátott feladatokhoz igazítva, szakmai szempontok alapján kerül sor. A támogatás összegének növelése a látogatószám emelkedését, illetve a gondos gyûjteményi munkát igazolja vissza - áll a dokumentumban.

MTI - Kanizsa


 2015-01-23 14:11:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül