Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55398916    
Honlapkeszites

MSZP: Ne építsék le a kanizsai kórházat

Mintegy száz-százötven vették részt hétfõn azon a tüntetésen, amit Teleki László országgyûlési képviselõ és az MSZP nagykanizsai szervezete közösen hívott össze Kanizsai Dorottya Kórház bejáratához. A demonstrálók azon kormányzati szándék ellen fejezték ki tiltakozásukat, melynek értelmében a kanizsai egészségügyi intézmény egyes osztályai akár meg is szûnhetnek.


Böröcz Zoltán, a szocialista párt helyi elnöke elöljáróban elmondta: a kormány a kórházi szolgáltatások szûkítését tervezi, ezért szervezte a kanizsai MSZP a békés demonstrációt. Dr. Fodor Csaba önkormányzati képviselõ, az MSZP megyei elnöke arról beszélt, hogy a tervek szerint megyénként egy súlyponti kórház marad, az pedig Zalában „nem a kanizsai lesz.”
- Emiatt több osztály is megszûnhet – jelentette ki Dr. Fodor Csaba.
Teleki László országgyûlési képviselõ mondanivalójában felidézte Zombor Gábor államtitkár decemberi kijelentését, amely a megyénként egy súlyponti kórház megtartására vonatkozik.
- Jöttek a hírek, hogy osztályokat vinnének át Nagykanizsáról Zalaegerszegre. A hírek szerint a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a szemészeti ellátás szûnhetne meg Kanizsán. Mi azonban azt akarjuk, hogy ez ne így legyen, és ne csak egy súlyponti kórház maradjon a megyében. Ugyanis a Kanizsai Dorottya Kórház ellátási területéhez 180 ezer ember tartozik, sokan pedig nem tudnak 50-60 km-t utazni más városba az ellátásért – hangsúlyozta.
Ahogy azt is, hogy az egészségügyi szolgáltatások szûkítése nemcsak a betegeket, hanem a dolgozókat is érinti. Mégpedig, mert emiatt elbocsájtásokra is sor kerülne.
- A megyei Fideszes országgyûlési képviselõknek – Cseresnyés Péternek, Manninger Jenõnek és Vigh László – választ kell adnia arra, hogy az említett kormányzati szándékból mi valósul meg. Mi nem akarjuk, hogy a kórház bezárására sor kerüljön – fogalmazott Teleki László. Utalt arra is, hogy a jövõben is kifejezik tiltakozásukat ez ellen, további tüntetésekkel.
Majd újra Böröcz Zoltán szólt az egybegyûltekhez megemlítve egy szocialista „szimpatizáns” ötletét, miszerint békemenetet szerveznének Nagykanizsára.
A rendbontás nélkül lezajlott, körülbelül félórás tüntetés után tartott sajtótájékoztatón Dr. Fodor Csaba közölte: egyre több olyan kósza hírt hallani, és a szocialista pártot is többen felkeresték amiatt, mi igaz abból, hogy egy súlyponti kórház marad a megyében, ami pedig nem a kanizsai intézmény. Az egészségügyben országosan amúgy is problémák vannak – állította Dr. Fodor Csaba. „Ugyanis a kórházak nagy része jelentõs adósságállománnyal küzd.”
- A helyi kórháznak – amíg nem a Fidesz kormány volt hatalmon – nem volt adósságállománya. Vagy ha volt is, minimális. Hiszen olyan finanszírozást kapott, amibõl a mûködése fedezhetõ volt. Azonban a kórház államosítás után kikerültek az önkormányzat kezébõl az intézmények, így rálátása sincs az önkormányzatnak az intézmények mûködésére. Pedig sok százmillió forintot fordított a kórház fenntartására, fejlesztésére, ezért méltatlan lenne, hogy degradálják a kórházat, vagy az ellátás színvonalát csökkentsék – fogalmazott a politikus.
Teleki László szocialista országgyûlési képviselõ elmondta: a kormánynak végig kell gondolnia azokat az intézkedéseket, amiket az egészségügyben tett. Mivel számtalan területen idáig különbözõ forrásmegvonásokat hajtottak végre.
- Mi ezt nem tudjuk elfogadni, hogy valami ezáltal sérüljön. Itt emberi életekrõl van szó, ami a legfontosabb. Képviselõként és helyi lakosként felelõsségem van abban, hogy akár szélsõséges megoldással, demonstráció révén figyelmeztessem a megyei kormánypárti képviselõket, tárgyaljanak a magyar kormánnyal. Amiatt, hogy mindez ne történhessen meg a kanizsai kórházzal. A kormánypárti és az ellenzéki képviselõk ebben a kérdésben próbáljanak meg közös platformra jutni. Üljünk le közösen a tárgyalóasztalhoz, és nézzük meg, hogyan tudnánk a legjobb helyzetet kialakítani e tekintetben. Hogy Kanizsa ne legyen a martalékok városa – zárta mondandóját Teleki László. MTI Fotó: Varga György

Kanizsa

 2015-01-20 08:23:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül