Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046892    
Honlapkeszites

A magyar kultúra napja - Gálamûsorok, irodalmi estek, rendhagyó kiállítások a megyében

Zala megye városaiban gálamûsorokat, irodalmi estet tartanak a magyar kultúra napján, a közmûvelõdési és közgyûjteményi intézmények pedig rendhagyó kiállításon mutatják be tevékenységüket.

Nagykanizsán a kulturális intézmények közösen ünneplik a magyar kultúra napját - mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek.
Január 21-én a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban mûvészeti csoportok lépnek fel, a Honvéd Kaszinóban pedig Pál Péter Radnóti-díjas versmondó ad irodalmi estet.

Január 22-én a Medgyaszay Házban Ortun Czinki festményeibõl nyílik kiállítás, majd a városi vegyeskar és a Rozmaring Táncegyüttes ad ünnepi mûsort.


A Halis István Városi Könyvtárban "függõleges" kiállítás nyílik: a könyvtár szolgáltatásairól szóló információkat a plafontól a földig érõ, gördíthetõ tekercseken szemlélhetik meg és olvashatják el az érdeklõdök.

A Magyar Plakát Házban mintegy hatvan festményt mutatnak be a Thúry György Múzeum Képzõmûvészeti Gyûjteményébõl. A válogatás közel fele Z. Soós István festõmûvész alkotása, míg a másik része több mint tíz festõmûvész munkája. A magyar vidéki táj és élet színei a XX. században címû tárlat február végéig lesz látogatható.

A magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat január 23-án, a nagykanizsai kórusok hagyományteremtõ találkozójával zárul a dél-zalai városban. A fesztiválra a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány a városban és a környezõ településeken mûködõ valamennyi amatõr együttest - énekkart, kórust, hölgyklubot, dal- és népdalkört - meghívta, hogy meghallgassák és megismerhessék egymást és végül bemutathassanak egy közös produkciót.

Zalaegerszegen a magyar kultúra napján, január 22-én három helyszínen rendeznek programokat: a Kakaó zenekar az Art moziban ad ajándékkoncertet, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a Völgyi-Skonda Kortárs Gyûjteménybõl nyílik kiállítás. A Hevesi Sándor Színházban, az ünnepi gálaesten a Hazajáró címû televíziós mûsort mutatják be. Az esten fellép a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes és a Zalai Táncegyüttes, valamint átadják a Kultúra Mecénása Díjat.

A színház elõcsarnokában január 23-án Varga György, az MTI/MTVA fotóriportere megnyitja az V. Zalaegerszegi Sajtófotó kiállítást. A tárlaton Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter képei mellett amatõr fotósok felvételeit is láthatja a közönség.
 

Keszthelyen január 22-én adják át a kulturális területen nyújtott kimagasló teljesítményt elismerõ Pro Cultura Keszthely elismeréseket a Balaton Színház Simándy termében. A gálaesten Cseh Tamásra emlékeznek Hegyi Norbert és Joós Tamás elõadásával.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

MTI - Kanizsa
2015-01-19 07:10:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül