Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55320394    
Honlapkeszites

Októberben elmaradt választásokat tartanak meg vasárnap

Nyolc településen tíz idõközi önkormányzati választás lesz vasárnap. Azért kell szavazást tartani ezeken a településeken, mert az október 12-i választás vagy elmaradt jelöltek hiányában, vagy megtartották ugyan, de szavazategyenlõség miatt eredménytelen lett, de van olyan település is, ahol az õsszel megválasztott polgármester lemondása miatt kellett új választást kiírni.


Négy település - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal, a Baranya megyei Tengeri, a Somogy megyei Szorosad és a Zala megyei Zalamerenye - választóinak azért kell vasárnap az urnákhoz járulniuk, mert október 12-én szavazategyenlõség alakult ki az elsõ helyen a polgármesterjelöltek között.
A Baranya megyei Kishajmáson nem indult annyi jelölt, ahány tagú képviselõ-testületet kellett volna választani, ezért a voksolás elmaradt, a megválasztott polgármester pedig lemondott, így a településen négytagú képviselõ-testületet és polgármestert is választanak.
Ugyancsak jelöltek hiányában maradt el a választás októberben a Vas megyei Tanakajdon, ahol polgármestert és négytagú képviselõ-testületet kell választani vasárnap, és a Zala megyei Valkonyán, ahol polgármestert kell választani.
A Vas megyei Bozzai lakói vasárnap egy képviselõ-testületi tagot választanak. A községben október 12-én négy jelölt indult a képviselõ-testületi választáson, de egyiküket polgármesterré választották, így egy képviselõi hely betöltetlen maradt.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az októberi választás elmaradása vagy eredménytelensége miatt 15 településen idõközi polgármester-választást kell tartani, továbbá öt egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és három egyéni választókerületi választást a tízezernél több lakosú településeken.
Az idõközi választást a mandátum megüresedésétõl, vagy ha a választás eredménytelen volt vagy elegendõ jelölt hiányában nem lehetett megtartani, a szavazás kitûzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitûzni. Az október 12-i választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani ezeket az idõközi választásokat.
Az idõközi választáson nemcsak a szavazást ismétlik meg, hanem az egész választási folyamat elölrõl kezdõdik. A jelölteknek ajánlásokat kell gyûjteniük és nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál. Az idõközi választásokon új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitûzése után költöztek a településre.

MTI - Kanizsa2015-01-16 04:50:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül