Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776727    
Honlapkeszites

Kelet-Közép-Európa zsinagógáit bemutató vándorkiállítás nyílik Lendván

A kelet-közép-európai térség ma is templomként használatos vagy leromlott állapotú zsinagógáit mutatja be a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium vándorkiállítása, amely péntektõl a szlovéniai Lendván látható.


A Kelet-Közép-Európa zsinagógái 1782-1944 címû tárlat elsõsorban az építészeti örökséget és stílusokat kívánja bemutatni a térség országaiból - mondta el a kiállítást péntek este megnyitó lendvai magyar konzul az MTI-nek. Márky Zoltán úgy fogalmazott: Maribortól Ukrajnáig számos magyarországi és azon kívüli zsidó építészeti kincset mutatnak be, s a tárlat a ma is zsinagógaként használatos felújított imahelyekrõl, illetve a pusztulóban lévõ, de romjaiban is lenyûgözõ mûemlékekrõl egyaránt képet ad.
Mint a kiállítás katalógusában is szerepel: Kelet-Közép-Európában, különösen a 19. század közepétõl a zsidóság erõsödõ asszimilációja és a társadalmi modernizációban való részvétele a zsinagógaépítészetben is nyomon követhetõ. A kiállítás ezért egyfajta tér- és idõutazás, megmutatja, hogy ebben a soknemzetiségû régióban a zsidóság életmódja megváltozott, társadalmi, gazdasági, kulturális és szellemi fejlõdéshez való hozzájárulása felgyorsult.
A tárlat nemcsak a zsidó emancipáció lépcsõfokait szemlélteti, de azt a változatos elfogadást és toleranciát is, ahogy Kelet-Közép-Európa népei a zsidókat fogadták és befogadták, és ahogy a zsidóság is tiszteletben tartotta a befogadó nemzetek elvárásait és hagyományait.
Márky Zoltán elmondta még: a külügyi és külgazdasági tárca kiállítása - amely a ma kiállítóteremként használatos lendvai zsinagóga épületében nyílik - egyebek közt Tel-Avivban, Szabadkán, Belgrádban, Los Angelesben, Rigában, Helsinkiben és Stockholmban volt már látható.

MTI - Kanizsa
 2015-01-15 17:19:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül