Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765258    
Honlapkeszites

A XV. Répafõzõ Fesztiválra készülnek

Január 24-én szombaton immár a XV. Répafõzõ Fesztivált rendezi meg a Miklósfai Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület, a tulajdonában lévõ Mindenki Házában. Ez a ház, az egyesületen belül mûködõ Nyugdíjas Klub, a dr. Kotnyek István Kertbarát Kör, a Mi-Nõk Klubja, a fiatalok Zumba Klubja és az októberben indult, Vajda Margit zenepedagógus által vezetett Kerekítõ foglalkozás, a kisbabáktól és szüleiktõl kezdve valamennyi korosztály számára nyújt hasznos idõtöltési lehetõséget, kikapcsolódást. Köteles Józsefnét, az egyesület tavaly megválasztott elnökét az idei év terveirõl kérdeztük.

Most a répafõzõ versenyre koncentrálunk – bocsátotta elõre az elnök. Idén több változást is bevezettünk, ezek közül a díjtalan belépés a legjelentõsebb, de jelentkezési lapot sem kell kitölteniük a versenyzõknek, mert csak felesleges tortúrát jelentett eddig is a jelentkezõknek.


I. kategóriában: Hagyományos „egytál” répaétel savanyított répából, II. kategóriában: Répából készült ételkülönlegességek, III. kategóriában: Répás rétes és répás édességek szerepelhetnek. A meghirdetett versenyre az ételek leadási határideje január 24. 10.30 – 13 óra közti idõszak lehet. Eddig kettõ kategória volt, de mára már ez kevésnek bizonyult a versenyzõ ételek sokféleségének köszönhetõen.
A további tudnivalókról elmondta, hogy az érdeklõdõk a répafõzõ fesztivál részleteirõl a média mellett az egyesület honlapjáról (www.miklosfa.hu), valamint a megjelentetett plakátról és a facebook közösségi oldalán szerezhetnek tudomást. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a miklósfai répafesztiválnak már országos híre van, és fogadni tudják a messzi tájról érkezõ versenyzõket, érdeklõdõket is. Minden versenyzõ oklevelet kap, megörökítve és megköszönve a részvételét.
A kóstolóért nem, de a répavacsoráért fizetni kell – jegyezte meg az egyesületi elnök. Egy tál helyben fõzött paradicsomos, babos, húsos répa 500 forintba kerül, míg az édes, vagy sós ízesítésû répás rétesért 300 forintot kell fizetni. A zsûrizett ételek kóstolója természetesen ingyenes, hiszen ez alapján dõl el, ki kapja a közönségdíjat. Aki szereti a miklósfai asszonyok híres, régi receptje alapján készült füstölt csülkös, babos, vagy a húsos répát, látogasson el 24-én a Mindenki Házába, melynek udvarán három nagy üstben, mintegy 300 adag ételt fõznek a vendégek számára.
A program 9 órakor a hagyományos „öregfiúk” futballmérkõzéssel veszi kezdetét a miklósfai iskola tornatermében. A 16 órakor kezdõdõ ünnepélyes megnyitót a Tüttõ János Nótaklub mûsora követi, Major Lajos vezetésével. Ezt követõen, Tatár Csabával az élen, a Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar szórakoztatja a közönséget. – Idén õk lesznek a mi sztárvendégeink – magyarázta lelkesen Köteles Józsefné, Aranka. – Lokálpatrióta szemlélet alapján elsõdleges szempontnak tartjuk a helyi, és természetesen a kanizsai tehetségek bemutatását.
A zsûrizett ételek kóstolója 18 órától lesz, a répavacsorára fél órával késõbb, 18.30-tól nyílik lehetõség. A verseny hivatalos része 19.30-tól az eredményhirdetéssel és a díjak átadásával zárul. Kategóriánként az 1-3 helyezettet díjazza a Rákhely Árpád gasztronómiai szakoktató által vezetett zsûri. Az éjszakába nyúló mulatásról, a jó hangulatról Aranyi Tibor és Vivien, valamint Major Lajos gondoskodik.
Az év további programjairól szólva az egyesületi elnök elöljáróban elmondta: megoldódott a régi gondunk, már nem kell azon töprengnünk, hogy miért nem járnak be a miklósfai fiatalok az intézménybe. Öröm látni, hogy jól érzik magukat a Házban.
A hagyományokkal nem szakítunk, legjelentõsebb rendezvényeink közé tartozik a pálinkafõzõ verseny, a nyugdíjasok maszkabálja, a nõnap, a borverseny borlovagok részvételével. Augusztusban lesz a Nagyboldogasszony napi búcsú, a falu legnagyobb ünnepe, szeptemberben szüreti rendezvényt tartunk, és december 6-án a település névadóját, Szent Miklós napját ünnepeljük meg.
Bemutatkozási lehetõséget fogunk biztosítani a helyi tehetségeknek is. Szeretnénk könyvet megjelentetni Kotnyek István fotómûvész alkotásaiból, melyek a ’70-es évektõl kezdve örökítették meg miklósfát, az itt élõ embereket az utókor számára. Hogy a terveinket meg tudjuk valósítani, sikeresen kell szerepelnünk pályázatokon – tette hozzá. – A könyv kiadásához a miklósfai iskolával történõ megállapodás alapján nyújthatunk be az FM-hez pályázatot és szerezhetünk támogatást. Lehetõségünk lesz az önkormányzat kulturális alapjára is pályázni. A jövõt illetõen, több pályázati lehetõség nyílik meg elõttünk, ha a miklósfai kerekrépa szerepel a helyi értéktárban. Ennek elindításához ígért segítséget egyesületünknek Karádi Ferenc alpolgármester úr – összegezte a terveiket Köteles Józsefné elnök.

Bakonyi Erzsébet2015-01-15 08:13:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül