Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396719    
Honlapkeszites

Borbély Mûhely a jazz klubban
Bartók és Kodály zenei örökségének dallam és ritmusvilága ötvözõdött a blues és a jazz elemeivel pénteken este a Medgyaszay Házban. A februári Jazz klub utolsó vendége a Borbély Mûhely volt.

Az együttes két hete megjelent Hommage a Kodály címû albumát mutatta be nagy sikerrel a kanizsai jazz kedvelõinek. A zenekarvezetõ az esti produkcióban a szaxofon mellett klarinéton, tárogatón és tilinkón is játszott. A péntek esti formációban Szabó Dániel zongorán, Horváth Balázs bõgõn, Baló István dobon láthattuk. A vendégként fellépõ Kántor Balázs csellós, virtuóz játékával, szólóival színesítette a produkciót.

A közönség szûnni nem akaró tapsvihara után a zenekar vezetõjét, komponistáját kérdeztük, legújabb produkciójuk összeállításában miért éppen Kodály Zoltán páratlan zenei hagyatékához nyúltak?
- Kodály Zoltán mûveit játszva kell, hogy legyen az emberben egy zenei alázat. Ez mindenképpen jó magatartás mikor egy zenész ilyen léptékû mûvekhez nyúl. Korábbi lemezeimet Bartók zenéje ihlette, amely egy általam jobban ismert zenei világ volt. Kodály mûvei áttételes módon éltek bennem. A ma esti program a párizsi Magyar Intézet felkérésére született még 2007-ben, egy rendhagyó megemlékezésre kértek fel, amelynek boldogan tettem eleget. Elképzelésem kivitelezéséhez Kántor Balázs csellóst kértem fel, mivel emblematikus kamaramûvek szerepeltek terveim között. Ugyanakkor saját szerzeményeink is szervesen illeszkednek Kodály zenei világába. Ezeknél a kompozícióknál inkább a mûvész népdalgyûjtéseibõl merítettünk.
- Szorgos munka folyt a Borbély Mûhelyben míg összeállt a project?
- Nagy kedvvel dolgozunk együtt, bár külön is eléggé elfoglaltak vagyunk. Nagy összetartásra és kemény munkára van szükség ahhoz, hogy egy ilyen produkció összeálljon. Azok a munkák, amelyek komponistaként az én nevem alatt szerepelnek csak kis százaléka a lemezen hallható anyagnak. A komplett zenei darabok a próbákon állnak össze, ott dõl el, hogy milyen arányokat bír el a kompozíció improvizációban, és milyen irányokba mehetünk el. Sok szabadság van az általam írt darabokban, ugyanakkor sok kötöttség is. A kényes egyensúlyt a legnehezebb feladat megtartani.
- Kéthete volt az országos premier. Ma lemezbemutató koncertet láthattunk. Hányszor játszották eddig ezt az anyagot?
- Február 14-én mutattuk be a lemezt. Azóta adtunk néhány koncertet, de Kántor Balázs nélkül. A premier óta itt Nagykanizsán játszottuk elõször együtt ezt az anyagot. Remek hangulat volt, nagyon jól éreztük magunkat.

Czene Csaba2009-03-02 08:57:57


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül