Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411028    
Honlapkeszites

Pályázhatnak a civil szervezetek a parlagfû elleni védekezést segítõ pénzre

Az irtására alkalmas eszközbeszerzésre január 31-ig nyújthatják be pályázataikat a parlagfû elleni védekezést végzõ civil szervezetek, amelyek összesen 642 millió forintot kaphatnak - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint az egy pályázattal elnyerhetõ vissza nem térítendõ támogatás összege egymillió forinttól ötmillió forintig terjedhet.
A támogatás a pályázati kiírásban részletezett eszközök beszerzésére igényelhetõ, a többi között a köz- és parlagterületek mechanikai és kémiai gyomirtására alkalmazható eszközökre, védõfelszerelésekre, motoros fûkaszára, illetve permetezõgépekre.
A közlemény szerint a parlagfüvet azért kell irtani, mert az allergiát okozó pollenkoncentrációnak súlyos egészségkárosító hatása lehet. Ezért a kormány és az FM kiemelt figyelmet fordít a prevencióra - megelõzésre -, így az egészségmegõrzésre is - tartalmazza a tájékoztató.
A pályázat kiírásával ismét a parlagfû irtására, gyérítésére használható fel az állampolgárok által személyi jövedelemadójukból e célra felajánlott, korábban átcsoportosított pénz.
A Földmûvelésügyi Minisztérium parlamenti ügyekért felelõs államtitkára tavaly december elején jelentette be: a kormány döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfû-gyérítésre.
Nagy István emlékezetett: a kormány az elõzõ kormányzati ciklusban összességében mintegy 52 milliárd forintot fordított erre a területre. Ennek eredménye is van - hangsúlyozta az államtitkár -, mert érzékelhetõen csökkent a parlagfû pollenszáma a levegõben, s kevesebb az allergén beteg. MTI Fotó: Rosta Tibor
 

MTI - Kanizsa

 2015-01-06 07:59:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül