Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338305    
Honlapkeszites

Új évi Gálakoncert Nagykanizsán

A Hevesi Sándor Kulturális Központ színháztermében rendezték meg a hagyományosnak tekinthetõ Újévi Gálakoncertet. A szervezõ Krátky István Zenei- és Kulturális Egyesület két blokkból álló mûsort állított össze ez alkalomból. A rendezvényt Nagykanizsa Város polgármestere, Dénes Sándor ünnepi köszöntõje vezette fel.


A „Háromnegyedben” címet viselõ gála már elõre sejtetni engedte, hogy a mûsorban keringõk és balettzenék lesznek a meghatározóak. Nyitószámként Kodály Zoltán, Háry János címû daljátékából az Intermezzo hangzott el. Ezt a verbunkost Lehár Ferenc Arany és Ezüst keringõje, majd ifjabb Johann Strauss Kék Duna keringõje követte. A mûsorban a keringõk mellett elhangzott a közkedvelt Mennydörgés és villámlás polka, valamint a Monti csárdás klarinét szólóra épülõ változata. A szimfonikus zenekar mellett helyet kaptak a Nagykanizsai Fúvós Zenekar és a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Mûvészeti Iskola balett-tanszakának növendékei.

A balett blokkban Delibes, Sylvia balettjének Pizzicatojára Pulai Dorka és Pulai Gábor táncolt. A növendékek Csajkovszkij Csipkerózsika címû mûvére mutatták be produkciójukat. Természetesen a kötelezõ újévi koncertek programjából nem hiányozhatnak az operák sem. Így került bemutatásra Rossini, A Sevillai borbély sikerdarabjának nyitánya és Mascagni Parasztbecsületének Intermezzo-ja. A mûsort lezáró Radetzky-mars igazi sikerszám, annak ellenére, hogy létrejöttének körülményei, évszáma (1848) és Radetzky tábornok személyes életútja, magyar vonatkozásait tekintve nem éppen pozitívak.
 

A gálamûsort összegezve, elmondhatjuk, hogy kellemes este volt. Ami a közel 60 tagú Nagykanizsai Szimfonikus Zenekart profin irányító karmester Sándor János, a repertoárt összeállító Balogh Tünde zenetanár, Vida Tamásné koncertmester és a Nagykanizsai Fúvós Zenekart dirigáló Tatár Csaba érdeme is. Nem feledkezhetünk meg azonban Pulai Viktória és Pulai Dorka által betanított balettprodukciók hangulatos légkörérõl, a mûsort levezetõ Cseszkóné Borovics Melinda szakszerû „idegenvezetésérõl.” Végül, de nem utolsósorban mindkét zenekar tagjait dicséret illeti összjátékukért, amit az értõ, jó közönség többször is vastapssal jutalmazott.
 

H.Gy.
 2015-01-04 19:55:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül