Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395298    
Honlapkeszites

Iposz-elnök: fontos a mikrovállalkozások hitelezése

A kisvállalkozások a növekedési hitelprogramból 2014-ben nem tudtak úgy részesedni, mint ahogy szerettek volna, mert a kereskedelmi bankok az elsõ ütemben a kis cégek által szükségesnek tartott hiteleknél nagyobb összegek kihelyezésében voltak érdekeltek - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek adott évértékelõ interjúban.


Megjegyezte, hogy a bankok még mindig kockázatosnak tartják a kisvállalkozások, a mikrocégek hitelezését, de az Iposz abban bízik, hogy lesznek olyan lépések, amelyek hozzásegítik õket is a kedvezményes hitelkonstrukciókhoz.
Hozzátette: csalódást okozott a vállalkozásoknak, hogy nem indult el az uniós források nagyobb kihelyezése, amely az idén tavaszra várható.
Németh László szerint fontos lenne az iparosoknak, hogy a mikrocégek is helyzetbe kerüljenek az uniós pályázatoknál, és ne csak a termelõi tevékenység, hanem a szolgáltatóipar is kapjon lehetõséget. A kisvállalkozókból nõhet majd ki a hazai iparnak az a szegmense, amely elõbb-utóbb külpiacra is tud majd termelni, szolgáltatni, esetleg stabil beszállítója lehet egy-két nagyobb vállalatnak - jegyezte meg.
Az Iposz tagsága fontosnak tartja, hogy egyszerûsödjön a pályázati rendszer, könnyebben lehessen beadni a jelentkezéseket, és ne kelljen ehhez külön szakértõket igénybe venni - hangsúlyozta az érdekképviselet elnöke, aki arra számít, hogy az idei évre várt alacsony infláció, gazdasági növekedés teljesül, így a mikro- és kisvállalkozások számára is érezhetõvé válik a növekedés elõnye.
Példaként említette Németh László, hogy az építõipar tavalyi növekedésében a magasépítés területe még kevésbé teljesített, és a kisvállalkozások fõként ebben érintettek. Reményeik szerint elindulnak majd olyan programok, folyamatok, amelyek bõvítik a kisiparosok lehetõségeit, ilyen lehetne a lakáspiac élénkülése.
Németh László elmondta azt is: az iparos társadalomnak elvárása, hogy a kormány szélesebb körben egyeztessen a szakmával, az iparos réteget is vonja be a folyamatba, például az országos bértárgyalásokba, és a továbbképzések területén jelenjen meg a szakma véleménye.
Az Iposznak 220 ipartestület a tagja, amelyek mintegy 30 ezer vállalkozást képviselnek. A szervezet mintegy 220 szakmát fed le, köztük magas élõmunkát igénylõ kézmûves területeket, valamint lassan feledésbe merülõ szakmákat.

MTI - Kanizsa2015-01-04 09:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül