Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415546    
Honlapkeszites

Hatályos az adósságfék-szabály

Mától hatályos a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új adósságfék-szabályozása, amelynek célja, hogy megakadályozza a háztartások túlzott eladósodását és a devizahitelezés újbóli felfutását.


A jegybank rendelete két új fogalmat vezet be: a jövedelemarányos törlesztõrészlet-mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM).
A szabályozás lényege, hogy 2015. január 1. után minden, 200 ezer forintot meghaladó forinthitel felvételekor vizsgálni kell, hogy a törlesztõrészlet nem haladja meg a leendõ adós igazolt, legális nettó jövedelmének az 50 százalékát, a magas (havi 400 ezer forintot meghaladó) jövedelmû ügyfelek esetében a 60 százalékot. A devizahiteleknél sokkal szigorúbb a szabály: a JTM felsõ korlátja euróban felvett hitel esetén 25 (a magas jövedelmûeknél 30) százalék, egyéb devizában felvett hitel esetén 10, illetve 15 százalék.
A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezet (lakásérték) arányában korlátozza a felvehetõ hitel nagyságát. A hitelfedezeti arányoknál alapvetõen a jelenleg hatályos elõírásokat vette át az MNB: a jelzáloghiteleknél forintban 80, euróban 50, egyéb devizában 35 százalék, a gépjármûhiteleknél ugyanez rendre 75, 45, illetve 30 százalék. Az MNB hangsúlyozta, hogy a az új rendelkezések - a korábbi szabályozáshoz hasonlóan - gyakorlatilag szinte teljesen ellehetetlenítik a devizahitelek újbóli elterjedését.
A jövedelmeket és az adósságterheket több adóstárs esetében összevontan kell kezelni.
Az MNB közölte: az Európai Központi Bank - amellyel egyeztettek a rendelet elfogadása elõtt - pozitívan értékelte az új szabályozást. A jegybank piaci szereplõkkel is konzultált a szabály kidolgozásakor.
Az új szabályozás azonban nem vonatkozik az átváltásra kerülõ devizahitelekre. A forintosítási jogszabály ugyanis rögzíti azokat az eseteket is - ilyen például ha az új jelzálogkölcsön szerzõdés forint alapú -, amikor az új fogyasztói jelzálogkölcsön-szerzõdésnek nem kell megfelelnie a jövedelemarányos törlesztõrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jogszabályban foglalt feltételeknek.

MTI - Kanizsa
 2015-01-01 08:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül