Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112142    
Honlapkeszites

Dózsa parasztjaitól a „hideg napokig”

Dózsa parasztjaitól a „hideg napokig” – Jogi tanulmányok egy városi hetilapban. E címmel jelent meg lapunk gondozásában és kiadásában dr. Papp Attila külsõs munkatársunk legújabb könyve. A kötetet a 15. Kanizsai Antológia ünnepségen mutatta be a dél-zalai verselõknek és íróknak Lehota M. János esztéta, a Polgármesteri Kabinet vezetõje. Alábbiakban a Kanizsa Hetilapnak adott interjúját olvashatják.
– Az író-újságíró, jogász szerzõt azt hiszem, nem kell az irodalom, a kultúra barátainak bemutatni, hiszen így vagy úgy, de szerintem mindenki olvasott már tõle – kezdte a kötet ismertetését Lehota János. – Legújabb kötetét tartom a kezemben, amely, hasonlóan az antológiához, szintén egy városi kiadvány, hiszen az önkormányzat, illetve Szabadics Zoltán vállalkozó támogatásával jelent meg.


Attila minden évben jelentkezik valamilyen nagyobb lélegzetvételû írással, idén ennek jó apropója is volt: a városi hetilap 25 éves jubileuma. A kötetet átlapozva rögtön szembeötlik az igényes külalak, és a számos fotóanyag és grafika alkalmazása. Persze ez sem cél nélküli, hiszen így az embert szinte csábítja a következõ oldal, oldalak elolvasására. A tanulmánykönyv átfogó, két értelemben is. Egyrészt a szerzõ Kanizsa Hetilapban megjelent jogi, történészi, jogtörténeti munkái közül válogat, másrészt pedig a magyar történelmet, mondhatni, az elmúlt ezer esztendõnket öleli át. Szó van benne a középkori városok jogáról és joganyagáról, az Anjou királyaink idõszakáról, Károly Róbert posadai küzdelmérõl. Aztán Dózsa parasztjainak harcait kísérhetjük végig, majd a 20. század magyar vonatkozásait ismerhetjük meg. Itt el kell mondanom, hogy talán ez a múlt századunkat érintõ tanulmánycsokor a legmélyebben vizsgálódó: rendészeti szervek Horthy, majd Rákosiék alatt, a Don-kanyar jeges pokla, a német, majd szovjet megszállás, mikor hadmûveleti területté vált hazánk, és a „hideg napok”. Ez utóbbira a legbüszkébb talán Attila, hiszen elmondta nekem, hogy szerb felmenõi miatt erre az írásra fordította a legtöbb figyelmet. Áttekintettem, és valóban kimerítõ. Ír a délvidéki magyar bevonulásról, 1941 õszének partizántámadásairól, majd arról a szörnyû, 1942. januári napokról, hónapról. De nem áll itt meg, hiszen tovább vizsgálódik: hallhatunk a szerb bosszúról is, 1944 õszérõl, mikor az ártatlan magyar szenvedte meg a néhány évvel korábbi, magyar katonai túlkapásokat. A kötetnek nagyon komoly lektora „akadt”: Dr. Tilk Péter (PhD), a Pécsi Tudományegyetem docense, alkotmányjogi tanszékvezetõje ajánlja azt az olvasó figyelmébe. Dr. Papp Attila kötetét kereskedelmi forgalomban ugyan nem lehet megtalálni, de minden nagyobb könyvtárban – törvényszékek, Alkotmánybíróság, Országgyûlés, Kúria, Legfõbb Ügyészség, megyei könyvtárak –, és természetesen a kanizsai Halis Istvánban is elérhetõ és kölcsönözhetõ. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom: olvassa el, forgassa bátran, lehet tanulni belõle – zárta a könyv ismertetését a polgármesteri kabinetvezetõ.
 

Kanizsa
 2014-12-23 09:32:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül