Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112337    
Honlapkeszites

A térség néprajzi örökségét mutatja be egy Lendván nyíló kiállítás

A száz évvel ezelõtti néprajzi kincseket a mai alkotók mûveivel párhuzamba állítva mutatja be a Göcsej, a Hetés és a Muravidék néprajzát a szlovéniai Lendva várában vasárnaptól látható kiállítás.


A Lendvai Galéria és Múzeum által rendezett tárlat egyfajta ébresztõ, figyelemfelhívó, hogy milyen felelõsségünk van az értékeink megõrzését illetõen - mondta el az MTI-nek Kepéné Bihar Mária történész, néprajzkutató, a kiállítás egyik rendezõje.
A Gönczi után 100 évvel címet viselõ tárlat ugyanis Gönczi Ferenc néprajzkutató 100 évvel ezelõtt megjelent, a Göcsejrõl és a Hetésrõl szóló könyve elõtt tiszteleg azzal, hogy a Lendva-vidék néprajzi örökségét párhuzamba állítja a ma élõ népmûvészek alkotásaival. Szeretnék megmutatni, hogy mit sikerült megõrizni abból a gazdagságból, ami egy évszázaddal ezelõtt jellemezte az akkor még határok nélküli vidéket.
A lendvai múzeum legbecsesebb néprajzi kincsei a gazdálkodás, az életmód, a társadalom és a népmûvészet témakörében egymás mellett láthatóak a mai mûvekkel. Együtt szerepel a népi kerámiák gyûjteményének számos darabja a mai vidéki alkotók mûveivel, vagy az egykori hetési népviselet a most készült mûvészi darabokkal. A kiállítók között vannak gyûjtõk is, de fazekasok, fafaragók, hímzõk, csuhéfonók, sõt papírvirág-készítõ és tojásfestõ is bemutatja mûvészete legjavát.
A valaha egységesen magyar területen, vagyis a mai Zalában, illetve a Muravidéken élõ népmûvészek állandó kapcsolatot is tartanak a két ország között. Szinte mindannyian ápolják és tanítják a határ túloldalán az általuk ûzött mesterségek fogásait, motívumait. Nehéz is volt válogatni a kiállításra kerülõ darabokból - fûzte hozzá Kepéné Bihari Mária.
Mint mondta, végül leginkább olyan alkotások kerültek a kiállított darabok közé, amelyeket alkotóik a lendvai múzeumnak adományoztak, tovább gazdagítva a meglévõ gyûjteményt.

MTI - Kanizsa


 2014-12-20 08:32:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül