Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400742    
Honlapkeszites

Századvég: az õsz eleje inkább a Fidesznek kedvezett

Az õsz eleji politikai aktivitásnövekedés inkább a Fidesznek kedvezett, szeptember közepén az összes megkérdezett 31 százaléka támogatná a nagyobbik ellenzéki pártot, eközben az MSZP támogatottsága egy százalékponttal bõvült, így jelenleg 18 százalékon áll – olvasható a Századvég legfrissebb felmérésében. A két kisebb parlamenti párt közül az MDF-re az összes megkérdezett négy, az SZDSZ-re mindössze kettõ százaléka szavazna. Más közvélemény-kutató intézetek adataihoz hasonlóan lehet mérni a Jobbik-Magyarországért Mozgalom támogatottságát, ami egy százalékon áll. A pártválasztók számarányának növekedése döntõ részben annak köszönhetõ, hogy augusztushoz viszonyítva csökkent azok aránya, akik titkolják szavazatukat.

A biztos szavazó és pártot is választani tudó népesség létszáma is növekedett augusztushoz viszonyítva. A korábbi 40 százalékos mélyponthoz képest szeptember közepén 46 százalékpont volt e kitüntetett csoport aránya. Mind a kormány, mind az ellenzék munkáját a megkérdezettek többsége inkább negatívan értékeli, de míg az ellenzék esetében 57 százalék az elégedetlenek aránya, addig a Gyurcsány-kormány esetében 66 százalék, vagyis háromból két válaszoló úgy véli, hogy a kormány rosszul végzi a munkáját. Ennek ellenére még mindig a Fidesz szavazói körében nagyobb arányú az elégedetlenség a saját oldal tevékenységével kapcsolatosan (15%), az MSZP-szavazók esetében nyolc százalék ugyanez az érték. A felmérés szerint az MDF megítélése inkább a jelenlegi kormánypártok értékelésével mozog együtt, a kutatás rámutatott, hogy a választópolgárok megítélése alapján az MDF közelebb áll a jelenlegi kormánypártokhoz, mint a Fidesz vezette ellenzékhez.


A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint szeptemberben megállt az MSZP támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalható lassú emelkedése, sõt némileg visszájára fordult a folyamat, a Fidesz pedig kétszázaléknyi szimpatizánst veszített. A Szonda Ipsos adatai szerint a teljes választókorú lakosság 32 százaléka a Fideszre, 18 százaléka az MSZP-re szavazna. A biztos pártválasztók körében 59 százalékos a Fidesz támogatottsága, az MSZP-é pedig 30 százalékos.

(MTI)2007-10-02 14:18:41


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül