Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357143    
Honlapkeszites

December 22-ig kell dönteni az eváról

December 22-ig jelentkezhetnek be az egyszerûsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény hatálya alá 2015-re a vállalkozások, és addig lehet kijelentkezni is alóla.


Azoknak, akik 2014-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2015-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.
Az egyéni vállalkozók szintén december 22-ig nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegû társadalombiztosítási ellátásokért a járulékokat az általánosnál magasabb - a minimálbér másfélszeresét meghaladó - alap után fizetik meg.
Az adózó köteles kijelentkezni az eva hatálya alól, ha 2014. december 22-én nem felel meg az Eva törvényben meghatározott bármelyik feltételnek, vagy az állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van. A határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelmet kell beterjeszteni.
A hivatal a bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésrõl értesíti az adózókat.
Az eva alanyiság megszûnését követõ négy adóévre nem lehet az evát választani, kivéve, ha az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság egyéni cég alapítása amiatt szûnik meg.
Az eva hatálya alól kikerülõk a 2015-ös adóévre választhatják az átalányadózást, ha megfelelnek az szja törvényben foglalt valamennyi feltételnek és a jogszabálynak megfelelõ adózók választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját, valamint a kisvállalati adót is.
Az eva szerinti adózással többek között a törvényi feltételeknek megfelelõ egyéni vállalkozók, egyéni cégek, betéti társaságok, korlátolt felelõsségû társaságok, ügyvédi irodák és közkereseti társaságok élhetnek.
Az eva alapja az adóévben megszerzett összes bevétel, melyet módosítani kell a törvényben meghatározott korrekciós tételekkel. Az adó mértéke a pozitív adóalap 37 százaléka. Ha az adóalany bevétele és az összes bevételt növelõ összege együttesen meghaladja az adóalanyiság választására jogosító 30 millió forintos értékhatárt, akkor az értékhatárt meghaladó rész után az eva mértéke 50 százalék.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint egyszerûsített vállalkozói adóból az év elsõ kilenc hónapjában 48,8 milliárd forintot fizettek be az adóalanyok, ami 13 százalékkal maradt el az elõzõ év azonos idõszakának értékétõl. A szaktárca szerint ennek oka az eva hatálya alá tartozó adózók számának csökkenése.

 

MTI - Kanizsa2014-12-14 14:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül